streda, 24 apríla, 2024
spot_img

Ambio – Rehabilitačné centrum

  1. Momentálne je pre vás aktuálna téma preteku Dakar 2020, ktorý sa bude konať v Saudskej Arábii. Ako prebieha vaša príprava na toto podujatie? Kedy odlietate a v akom termíne sa Dakar 2020 koná?

Na Dakar 2020 sa pripravujem v niekoľkých zariadeniach. Vo Fitfactory v Banskej Bystrici, kde mi Roman Švantner vypracoval na mieru tréningový plán. Tento sa snažím veľmi poctivo dodržiavať a intenzívne na ňom pracovať. Tréningy absolvujem aj v Individuálnom tréningovom centre v Bratislave.

Svoju kondíciu dolaďujem v AMBIO Rehabilitačnom centre v Bratislave, Petržalke. Pod dohľadom môjho fyzioterapeuta Patrika Piačeka cvičím CORE, posilňujem a spevňujem svalstvo. V rámci relaxu a uvoľnenia organizmu absolvujem rôzne terapie, ako mäkké techniky, športovú, klasickú masáž, bankovanie a iné.

Relly Dakar sa koná v termíne od 5. do 17.1.2020 a ja dúfam, že tam už budem 1.1.2020.

Transport auta a motorky na pretek sa robí niekoľko týždňov vopred. Preto som cestoval minulý týždeň do Marseilles, kde som odovzdal auto aj motorku na loď.

  1. Aká je vaša príprava na Relly Dakar počas celého roka?

Príprave na Dakar sa venujem celý rok. Okrem fyzickej prípravy sa stretávam so známymi, priateľmi a sponzormi. Riešime spolu rôzne situácie a snažíme sa vzájomne si pomáhať. Spájam ľudí dokopy, mojich známych s inými známymi, aby bola vzájomná spolupráca pre každého prínosom. Znamená to, že moji partneri sú väčšinou aj moji priatelia. 90 % mojich sponzorov sú mojimi dlhoročnými priateľmi a ja sa im snažím pomôcť v ich biznise. Aj vďaka nim sa mi darí získať financie na moju reprezentáciu Slovenska na Dakare.

Stretávam sa s ľuďmi na rôznych kultúrnych a spoločenských akciách, chodím na workshopy, firemné akcie, motocyklové výstavy, ale aj na výstavy mojich sponzorov, kde prezentujú svoje produkty a služby. Na týchto akciách býva veľmi dobrá atmosféra, vznikajú tu nové priateľstvá a kontakty.

V tomto roku som pracoval aj na mojej značke Jakeš Dakar Team, ktorú uvádzam na trh prostredníctvom webovej stránky jakesdakarteam.sk. Verím, že týmto poteším svojich fanúšikov, web bude mať úspech a prinesie nám nové možnosti spolupráce, či nové priateľstvá.

 

  1. Kedy vznikla myšlienka reprezentácie Slovenska na medzinárodnom preteku Relly Dakar?

Tieto preteky som sledoval už vo veľmi mladom tínedžerskom veku. Karel Loprais a skupina nadšencov z Čiech boli mojou veľkou motiváciou. Neskôr začal jazdiť Rallye Dakar Jaroslav Katriňák, ktorý bol pre mňa veľkým vzorom v mojom endurovom a motokrosovom svete. A práve Jaro Katriňák a ľudia v jeho tíme mi pomohli s mojim prvým Dakarom.

 

  1. V motoristickom športe ste legendou a dosiahol ste už množstvo ocenení. Ktoré z nich si najviac vážite a prečo?

V roku 1996 som vyhral záverečný motokros na 6-dňovej vo Fínsku. Bol som druhým najlepším pretekárom s časom z celého poľa na majstrovstvách sveta endura, čo bola v tom čase veľká machrovina.

V roku 1995 sme vyhrali Majstrovská sveta v kluboch v Poľsku na 6-dňovej. Niekoľkokrát som bol majstrom Slovenska v motokrose enduro v rôznych kubatúrach a mám rôzne cyklotrialové tituly, ktoré si vážim.

Úplne najviac pre mňa znamená 4.miesto v Relly Dakar 2013. Tieto preteky boli veľmi náročné, dlhé a išli sa od začiatku až do konca. Bol to Dakar, ktorý mal kredit a preto práve toto umiestnenie pre mňa veľa znamená.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČUJEME