utorok, 23 apríla, 2024
spot_img

Koliba u Tomášovcov – Tri studničky

V demänovskej doline, neďaleko Liptovského Mikuláša sa nachádza prevádzka, ktorej dobré meno sa šíri rýchlosťou blesku. Je to Koliba u Tomášovcov – Tri Studničky. Svojou ojedinelou koncepciou, ktorá spája dva odlišné svety – gastronómiu a hudbu, sa hneď od svojho vzniku stala neopakovateľným miestom , ktoré má svojho „ducha“. Jednoducho, toto miesto má svoj genius loci.

Vkusne, citlivo, moderne a zároveň s úctou k zachovaniu tradícií našich predkov zariadená koliba evokuje škandinávsky architektonický štýl, ktorý sa vyznačuje dômyselnou kombináciou dreva, kameňa a skla.

Ak však hovoríme o tunajšej o gastronómii  v štýle slow food, nemôžeme sa ubrániť hodnoteniu v superlatívoch. Presne toto je ten druh podniku, kvôli ktorému sa vám nelení absolvovať dlhú cestu autom, len aby ste si tu dali fantastické jedlo, ktoré vysoko prevyšuje bežný slovenský štandard.

Bryndzové halušky, ktoré sme si tu dali, nemali chybu, vynikajúci a skvele pripravený bol aj pečený pstruh, flambované bravčové koleno pripravené metódou sous vide, sme už bohužiaľ nevládali celé zjesť – bolo však také chutné a lahodné, že sa doslova rozplývalo na jazyku.

Mňam, mňam a ešte raz mňam.Myšlienka spojiť to najlepšie zo slovenskej a svetovej kuchyne do harmonického celku je naozaj chvályhodný nápad, ktorý je potvrdením skutočnosti, že keď sa chce, tak to „ide“. Poctivá domáca kuchyňa, dodržiavanie tradičných, ale aj moderných postupov pri príprave jedál, originálne servírovanie, pokojná a priateľská atmosféra – to všetko sú atribúty vytvárajúce synergický efekt.

Veľmi nám chutilo aj miestne pivo „Pifko Ifka“, ktoré sa varí v Liptovskom Mikuláši. Rozhodne ho treba vyskúšať . Potešila nás aj vynikajúca káva značky Caffe zelený štvorec. Bonusom pre zákazníkov sú aj jazzové koncerty, ktoré sa tu často konajú.

Muzikanti, ktorí tu už hrali patria medzi špičku vo svojom obore a veľmi radi sa sem opakovane vracajú, pretože majiteľ Koliby u Tomášovcov – Richard Tomáš patrí medzi jazzových fanúšikov. Kvalitná zvuková aparatúra je zárukou dokonalého zvuku a výnimočných hudobných zážitkov. Pri našom hodnotení tohto podniku sa nemôžeme ubrániť dojmu, že o takomto stánku kultúry a kvalitnej gastronómie sa nám doteraz len snívavalo.

Tichá reprodukovaná jazzová hudba znejúca z reproduktorov tu nikoho neruší, skôr naopak – vytvára ojedinelú a príjemnú atmosféru. Tu sa naozaj nemusíte báť  o vaše ušné bubienky.  Okrem toho sme zistili, že počúvanie jazzovej hudby v prostredí slovenskej koliby vôbec nie je spájanie dvoch nezlučiteľných svetov. Skôr naopak – domácich hostí obohacuje a zahraničných poteší. Túto reportáž končíme okrídlenou vetou , používanou pri zahájení slávnych automobilových pretekov 24 hodín Le Mans :

“Gentlemen, start your engines“ !

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČUJEME