piatok, 19 apríla, 2024
spot_img

Späť do budúcnosti: Transpuls 1500 – viac ako len retro

Väčšina moderných reproduktorov je v dnešnej dobe rovnakých, často z dôvodu užívateľsky priateľských obývacích izieb.
Nie je to vždy tak.
Veľa reproduktorov zo štúdiového sortimentu a mnohých legendárnych reproduktorov zo 60., 70. a 80. rokov mali značne širší a objemnejší dizajn, pričom si niektoré z nich stále držia veľmi vysoké ceny na medzinárodnom second-hand trhu.

Použitie veľkých basových meničov a veľkých objemov umožňuje vytvoriť veľmi dynamický a silný zvukový zážitok.
Mnohí nadšenci rocku, soulu, jazzu a populárnej hudby, ako aj poslucháči živej hudby preferujú tento silný a priamy zvuk.

“PREMIESTNENIE JE NENAHRADITEĽNÉ”

Ako basový menič je použitá prvá trieda kalibru 38 cm/15 palcov. Ale nie je to len priemer basového meniča, ktorý určuje silu a dynamiku basov; pre dokonalé fungovanie musí byť tiež presne definovaný a štrukturálne realizovaný vnútorný objem.
Tento basový reproduktor funguje v špeciálnom puzdre pre basreflex (CRA = Riadená reflexná poloha).
Dimenzovanie basového reflexného portu bolo navrhnuté tak, aby spájalo výhody bass reflexu a uzavretého krytu. Cieľ: Presnejšie a hlbšie basy s vysokou účinnosťou.

Okrem veľkej, ľahkej membrány má 17 cm stredový menič tiež uzatvorený kôš. To znamená, že je navrhnutý ako čistý stredový reproduktor.
Ďalšou špeciálnou vlastnosťou je výškový menič. Výškový menič Transpuls 1500 bol navrhnutý nielen ako drážkový radiátor s definovaným uhlom rozptylu, ale má tiež 2 (!) meniče, čo vedie k vyššej nosnosti a je dôvodom pre uhlovú polohu výškových membrán v hrdle reproduktoru. Tento dizajn nazývame Double Compression Horn.
Z dôvodu úmyselne riadených disperzných charakteristík celého reproduktora by mala byť zvolená mierne šikmá poloha, keď sú reproduktory umiestnené ďalej od seba. Výhybka používa filtrovanie 12/18 db s fázovou korekciou.

dizajn BEZ AKEJKOĽVEK ZLOŽITOSTI

Robustné MDF puzdro v prevedení z tmavého dreva s čiernou prepážkou poskytuje optimálne akustické podmienky reprodukcie.
V kombinácii s robustným odnímateľným krytom a elegantným kovovým logom na základni reproduktora Transpuls 1500 vyžaruje kúzlo skvelého dizajnu klasických reproduktorov.

JEDEN REPRODUKTOR PRE VEĽA ZOSILŇOVAČOV

Jeho vysoká účinnosť a dobrá charakteristicka impedančnej krivky robia Transpuls vhodný pre veľmi širokú škálu zosilňovačov.
Či už ide o moderný digitálny zosilňovač, klasický tranzistorový zosilňovač alebo elektrónkový: Zažite živý hudobný charakter tohto mimoriadneho reproduktora.

 

Nájdete aj na: www.audio.sk

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČUJEME