štvrtok, 28 marca, 2024
spot_img

Poznáte ich ? Toto sú najdrahšie potraviny a korenia sveta

Aj drahé potraviny a prísady môžu byť výsostne luxusnou záležitosťou. Ak teda raz budete neskutočne bohatí, čakajú vás takéto slasti života… Tu je rebríček najdrahších pochúťok pre skutočných gurmánov.

JAMON IBERICO DE BELLOTA

Jamon Iberico de Bellota alebo celkom jednoducho šunka Bellota  zo Španielska je údajne najlepšia šunka na svete, porovnateľná len s pravým kaviárom, husacou pečeňou, či najluxusnejším vínom. Vyrába sa z mäsa čiernych iberijských prasiat, žijúcich vo vybraných oblastiach na voľných priestranstvách. Vykrmujú sa výlučne žaluďmi. Šunka schne na vzduchu 12 až 48 mesiacov a stehno s hmotnosťou 5,5 kg stojí približne 895 €.
1-jamon-iberico-original

OLIVOVÝ OLEJ LAMBDA

Najdrahší olivový olej pochádza z Grécka, kde rastú najstaršie olivovníky sveta.  Tento ultra panenský olej vďačí za svoju jedinečnú chuť a kvalitu výlučne ručnému zberu. Fľaštička s objemom 500 ml stojí vyše 5000 €.
2-lambda-olive-oil-original

ŠAFRÁN

Šafrán je najdrahšie korenie sveta a na tom sa tak rýchlo asi nič nezmení. Keď si predstavíte, že na jeden gram korenia je nutné pozbierať až 120-tisíc kvetov, potom je už pochopiteľnejšie, prečo sa cena momentálne pohybuje medzi  4000-6000 eur za kilogram.
3-safran-original

KÁVA KOPI LUWAK

Najdrahšia káva pochádza z Filipín a – načo chodiť okolo horúcej kaše – vyrába sa z trusu cibetiek, konkrétne druhu nazvaného cibetka palmová. Okaté zvieratká sa okrem mäsa živia aj kávovými bobuľami a tie prechádzajú takmer neporušené ich tráviacim traktom. V žalúdku prichádza k fermentácii a práve to dodáva výslednej cibetkovej káve  jej nezameniteľnú chuť. A cena za túto dobrotu? Približne 1200 € za kilogram.
4-kopi-luwak-original

ACETO BALSAMICO TRADIZIONALE DI MODENA

Balzamikový ocot z Modeny tiež patrí ku kategórii de luxe. Môže sa tak nazývať len v prípade, že skutočne pochádza z Modeny alebo oblasti Reggio Emilia. Dôležitý je aj prívlastok ,,tradizionale“, pretože inak existuje obrovské množstvo balzamikových octov z Modeny.  Dvanásťročný tradičný balzamikový ocot z Modeny stojí približne 50 eur za 50 ml a 25-ročný už 100 eur za 100 ml.
5-balsamico-ocot-original

MELÓN YUBARI

Myslíte, že je melón ako melón? Kdeže! Japonský melón Yubari, ktorý je čosi ako symbol statusu,  môže stáť aj 17 400 eur. Napokon, k dokonalej zrelosti potrebuje až 106 dní a takúto hrdú cenu dosahujú len prvé dozreté plody sezóny v dražbách.  Všetky ostatné plody sa dostanú do predaja a ešte aj tam za ne zaplatíte okolo 150 eur/kus.
6-yubari-melon-original

BIELA HĽUZOVKA

Jasné, existujú aj čierne hľuzovky, čiže huby ktoré vytrvalo odmietajú dať sa domestikovať a rastú výlučne tam, kde si vyberú samy. Ale biela hľuzovka je skutočný diamant, je veľmi zriedkavá a žiaden hľadač hľuzoviek by ani za svet neprezradil, kde objavil nálezisko tejto najväčšej delikatesy svetovej kuchyne. Kráľovná bielych hľuzoviek dosiahla na dražbe uplynulý rok cenu 100-tisíc eur. Za kilogram…
7-biela-hluzovka-original
Zdroj: richtigteuer.de
Foto:  ibericoymas.comyoutube.comnandyala.orgthemostexpensivecoffee.comit.wikipedia.orgreddit.comitaliangoodnews.com

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČUJEME