piatok, 29 marca, 2024
spot_img

Vázičky WABIKUSA – originálna dekorácia z ostrova bohov

Každý hotel či reštaurácia hľadá neustále spôsoby, ako sa zlepšovať a prinášať svojim zákazníkom nové zážitky. Skvelé jedlo, príjemný personál, ale aj prostredie, v ktorom sa ľudia cítia dobre. To všetko tvorí základ úspechu. Ozvláštnenie prostredia zaujímavou dekoráciou je podobné, ako okorenenie jedla, ktoré v človeku prebudí nové zmysly. Práve takúto dekoráciu sme našli na ostrove Bali a hneď sme sa do nej zamilovali.

Exotika plná inšpirácií

Úchvatný ostrov Bali, nazývaný tiež ostrovom bohov, sa nachádza v južnej časti exotickej Indonézie. Je bohatý svojou kultúrou, ale aj šikovnými remeselníkmi. Podobne, ako pre mnohých, sa aj pre nás stal zdrojom nových inšpirácií. Pri potulkách po tomto rozmanitom ostrove sme objavili netradičné dekorácie. Kúsok podmanivej exotiky, divokej prírody a umu miestnych dobrosrdečných ľudí sa nám podarilo priniesť aj na Slovensko.

Nedokonale dokonalá ozdoba

Spomedzi všetkých dekorácií a suvenírov nás očarila najviac práve jedna – vázička či mini-akvárium v jednom –  WABIKUSA. V Európe sa s ňou bežne nestretnete. Nám sa veľmi zapáčila. Hneď sa stala ozdobou nášho domova a neostala ani bez povšimnutia pred návštevami. Je nedokonalá, no napriek tomu očarí. Je originálna a spája kúsok divočiny s prvkom vytvoreným ľudskou rukou.

Každý kúsok je umeleckým dielom skúsených sklárov. Vázičky sú ručne vyrábané z recyklovaného skla a trvalo udržateľného dreva Gamal. Sklo je ručne fúkané a pri teplote okolo 1000 °C modelované na konkrétny koreň, čím sa zaistí jeho stabilné uchytenie.

Kreatívne využitie vázičiek

Vázy WABIKUSA sa dajú využiť rôznymi spôsobmi, v závislosti od ich objemu. Najmenšie môžu slúžiť ako svietniky, dotvorené dekoračným pieskom či kamienkami. Budú sa pekne vynímať na stoloch v reštauráciách. Väčšie vázy však prinášajú oveľa viac možností. Môžu slúžiť ako klasické vázy pre rezané kvety. Dajú sa do nich vysadiť aj živé rastliny a prípadne vytvoriť tzv. Wabi – kusa.  Dokonca môžu byť použité ako mini-akváriá.

Práve vázy so živými rastlinami sú pre hotely a reštaurácie ideálne. Sú pôsobivé a nenáročné na starostlivosť. Pre väčší efekt je vhodné vázu osvetliť stolovou lampou. Čím je váza objemnejšia, tým vyžaduje zriedkavejšiu zálievku. Bežne stačí 1 až 2-krát do týždňa.

Čo je Wabi kusa?

Wabi kusa pochádza z Japonska a ide o estetický, dizajnový, prírodne pôsobiaci objekt, skrášľujúci životný priestor. V našom ponímaní je Wabi Kusa malým kúskom divočiny, ktorý dokonale predstavuje chaotické, ale krásne usporiadanie prírody bez pravidiel.

Mini-akvárium bez techniky

Veľmi zaujímavé je aj využitie vázy na mini-akvárium, ktoré dokáže fungovať aj bez akvaristickej techniky. Založenie je jednoduché. Dôležitá je správny výber rastlín a ich vhodné umiestnenie. Doporučujeme pomaly rastúce druhy, ktoré si aj vzhľadom na malý objem akvária nebudú vyžadovať úpravy a budú mať aj po čase kompaktný vzhľad. Vhodné sú Bucephaladry, Anubiasy, riasogule a prípadne machy. Použiť sa však dajú aj Kryptokoryny alebo iné menšie druhy rastlín.

Živočíchy k vytvoreniu fungujúceho ekosystému neodmysliteľne patria. Treba byť však opatrný. Nie každému zvieratku sa v takomto akváriu môže dariť. V mini-akváriu bez techniky je možné spolu chovať rybky, krevetky aj slimáky. Navzájom si vedia pomáhať v udržiavaní vhodných podmienok.

Na to, aby všetko fungovalo aj z dlhodobého hľadiska, je dôležité vhodné kŕmenie a tiež výmena vody. Nie je to však nič náročné.  Kŕmiť stačí naozaj málo a kvalitným krmivom. Voda by tým pádom mala zostať čistá a jej výmena nie je vždy nutná. Stačí len občas doliať odstátu vodu. Z nečistôt, ktoré produkujú zvieratká, žijú rastliny a vďaka rastlinám zas žijú zvieratká. Je to podobný kolobeh ako v divokej prírode, no tento môžete mať doma.

V kreativite využitia týchto jedinečných váz sa medze nekladú. Či už chcete spestriť recepciu, hotelové a reštauračné priestory, kanceláriu alebo vlastný domov, vázy WABIKUSA vám v tom výrazne pomôžu.

Nájdete na: https://www.shrimp.sk/

 

 

 

 

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČUJEME