piatok, 29 marca, 2024
spot_img

Kvalitný a svetový olivový olej je v OLEAMO samozrejmosť

Oleamo.sk je prvá slovenská oleotéka, alebo ako sa hľadá kvalitný olivový olej. Koncom roku 2015 ma spolu s priateľkou Barborou napadla myšlienka – skúsiť niečo svoje, odísť z práce a venovať sa rozvoju života, ktorý by nás bavil. Jeden z nápadov bol eshop s lepšími, kvalitnými extra panenskými olivovými olejmi, pretože olivový olej milujem a dávali sme ho všade, z dovoleniek sme si vždy doniesli nejaké chutné oleje.

Na Slovensku bol výber dosť slabý, skúšal som si kúpiť aj oleje u nás v obchodoch, ale vždy ma tá chuť sklamala – žiadny charakter, rovnaká planá chuť olejov, ktorá nebola ničím špecifická. Tak sme si spravili prehľad toho, čo sa vlastne vo svete považuje za dobrý, kvalitný olivový olej.

Objavili sme úplne nový svet, ktorý tak trochu pripomína svet kvalitného vína, pretože v krajinách stredomoria má pestovanie olív a výroba oleja dlhoročnú tradíciu a svojú vysokú prestíž.

Objavili sme, že existujú rôzne súťaže a rebríčky a že niektoré značky sa tam objavujú častejšie. Tak sme ich skúsili cez zahraničné eshopy a postupne začali budovať povedomie o prémiových olivových olejoch aj doma na Slovensku. Začali sme chodiť na trhy, výstavy a naša púť sa začala.

Vybrali sme sa za výrobcami do Španielska a naučili sme sa veľa vecí o výrobe, zbere a pestovaní. Zistili sme aj to, že za kvalitným olivovým olejom je veľmi veľa detailov, o ktorých zákazník vôbec netuší a hlavne to nevie vôbec spoznať.

Tak a toto je naša úloha – vzdelávať ľudí o tom aký je kvalitný olej, prečo je taký a taký a prečo stojí toľko a toľko. Ja (Michal) som sa neskôr po narodení dcérky vybral aj do Talianska na Olive oil masterclass, kde som si prehĺbil vedomosti od jednej z najuznávanejších lektorov vo svete olejov a navštívil talianskych, slovinských a chorvátskych producentov. Vždy diskutujeme o technológiách, o pestovaní, o experimentoch ako zabeznečiť čo najvyššiu kvalitu olivového oleja.

Ako teda spoznať kvalitný olivový olej?

Toto je jedna z najčastejších otázok, ktoré sa ľudia pýtajú a je to pochopiteľné, každý chce kupovať kvalitné produkty. Odpoveď na to ale pre zákazníka laika neexistuje.

V obchode z prvého kontaktu alebo z pohľadu na fľašu sa dajú zozbierať niektoré informácie, ale vôbec nie sú vodítkom k tomu, či je olej kvalitný. Či už je bio, chránené označenie pôvodu /DOP alebo PDO/, či je tam acidita alebo nie je, či je to španielsky alebo francúzsky olej, na tom vôbec nezáleží. Ide o to ako olej chutí – aký má senzorický prejav a aké ma analýzy z laboratória. Takisto ako je skladovaný, pretúže aj dlhý pobyt
v regáloch alebo na teple ho môže degradovať.

Ja vravím, že dajme si aspoň negatívne vodítka – aký olej nekupujme:

Nekupujme tie najlacnejšie značky, častokrát označené logom supermarketu – ide nie len o nízku kvalitu ale aj často o nevhodné skladovanie, využívanie čiernej pracovnej sily, nevyplácanie alebo stláčanie výrobcov, dodávateľov, dopravcov a ostatných z dôvodu zachovania najnižšej ceny.
Nekupujme olivové oleje, ktoré majú zmiešaný pôvod z olív z EÚ a mimo EÚ. To sú často menej kvalitné oleje alebo zbytky olivových olejov blendované do neurčitej tekutiny, ktorá nechutí nijak a nemá žiadne zdravotné benefity.

Treba si rozmyslieť, načo budem olivový olej používať.

Či si chcem vychutnať úžasnú čerstvú bylinkovo-rajčinovú alebo rukolovo-artičokovú chuť, ktorá mi neskutočne vylepší jedlo a má pre moje telo veľmi veľa zdravotných benefitov v podobe nenapodobiteľných antioxidantov a polyfenolov alebo si dám proste olej do šalátu a je mi to jedno. Podľa mňa to, že 500ml fľašu nevypijem na posedenie ako fľašu vína znamená, že pár eur naviac sa oplatí investovať práve do tej úžasnej chuti
a zdravotným benefitom. Veď vydrží aj mesiac.

Môžeme na olivovom oleji variť a piecť?
Ja si myslím, že olivový olej je najlepší prírodný rastlinný tuk na tepelnú úpravu. Napríklad pečenie zeleniny na extra panenskom oleji je dokonca výživnejšie ako jej varenie.

Dochádza pri ňom k výmene látok, teda napr na pečený baklažán na extra panenskom oleji sa naviažu niektoré polyfenoly a teda ho zjeme obohatený. Kdežto varením zeleniny sa jej zaujímavé látky vytratia do vody. Takisto tým, že tuk je nositeľ vitamínov, tak sa tieto lepšie vstrebú do nášho tela.

Pri tom, či je olivový olej vhodný na pečenie vychádzam z tohto:

1. Kyselina olejová je zastúpená v olivovom oleji cca 75-80%. Tá je tepelne veľmi odolná, takisto jeho nasýtená zložka /palmitová/ 14-15%.

Polynenasýtených je v ňom cca 6-10%. Tie sú navyše chránené polyfenolmi, takže nedochádza k degradácii a premene na transmastné tak ako pri živočíšnych tukoch alebo ako pri iných rastlinných (repkový, slnečnicový – tie majú polynenasýtených viac ako 30%)

2. Polyfenoly a vit E chránia pred poškodením a pred oxidáciou tukov.

3. Sú filtrované – čiže žiadne pevné častice sa neprepaľujú

Myslím si, že kvalitný olivový olej je jedným z najlepších doplnkov v kuchyni, ktorá vylepšuje jedlo. Vylepšuje ho nutrične a vylepšuje ho chuťovo. Stáročia ľudia používali olivový olej s jedlom, predovšetkým v krajinách stredomoria a práve tieto krajiny sa považujú za vrchol gastronómie. Tak prečo si takýto vrchol nespraviť aj doma?

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČUJEME