streda, 24 apríla, 2024
spot_img

Viete ako správne pestovať orchidey ?

Orchidey si našli cestu do našich príbytkov. Napíšem Vám zopár informácií a rád, ktoré Vám pomôžu zorientovať sa. V tejto kategórii nájdete veľa zaujímavých rastlín, o ktoré sa nemusíte zložito starať aby Vám zakvitli. Môžete ich pestovať na okennej doske. Medzi tieto sa zaraďuje rod Phalenopsis, ktorý má širokú škálu farieb kvetov a dá sa zohnať v každom kvetinárstve. Môžeme pokračovať rodom Catthleja, Dendrobium, Cymbidium, Miltonia. Mnohý pestovatelia začali s jednou orchideou a keď ich záujem stúpal tak si vytvorili celé orchideové okno. Niekedy síce musíte na kvety čakať aj niekoľko rokov, ale radosť je o to väčšia. Jednotlivé druhy totiž kvitnú aj 2 až 3 mesiace. Nemyslite si, že orchidey majú zaujímavé len kvety. Sú to aj pekné zelené črepníkové rastliny.

V prírode je asi 25000 druhov divorastúcich orchideí. Šľachtitelia svojou prácou a fantáziou vytvorili ďalších 50000 hybridov. Väčšina divorastúcich orchideí pochádza z tropických oblastí Ázie, Ameriky a Afriky. Niektoré rastú aj v Európe. Rastú ako epifyty. Znamená to, že rastú na iných rastlinách, zväčša na stromoch, nie však na ich úkor. Zo vzduch svojimi vzdušnými koreňmi prijímajú oxid uhličitý a z tlejúcich ( odumretých ) častí rastlín potrebné živiny.

Niečo z histórie

Ako prvý opísali túto rastlinu Číňania. Orchidey pokladali za symbol tých najlepších ľudských vlastností. Z druhov, ktoré rástli na miestach takmer bez zeminy varili polievky. Verili, že udržiava životnú silu a energiu. Grécky učenec Teophrastos vo svoje stati HISTORIA PLANTARUM pomenoval rastlinu ORCHIS, čo znamená SEMENNÍK. Bol totiž presvedčený, že extrakt z koreňových hľúz stimuluje pohlavný úd.

Pestovanie

Uprednostňujú veľmi svetlé miesta, ale treba dávať pozor aby to nebolo južné okno bez možnosti tieňa a bez možnosti vetrania. Najvhodnejšie miesta pestovania sú východné a západné okná. Aj tu im ale zabezpečíme pri poludňajšom slnku tieň. Rastliny so silnými kožovitými listami znesú podstatne viac svetla a tepla ako tie, ktoré majú tenké listy.

Vzduch a teplota

Vzdušná vlhkosť by sa malo pohybovať v rozpätí 60 až 70%. Treba dávať pozor na prievan na ten sú orchidey citlivé.

Zalievanie

Ideálne ja zalievať s odstátou vodou, ktorá už neobsahuje toľko vápniku. Podobne by to malo byť aj s rosením. Teplota vody pri rosení by nemala byť nižšia ako teplota okolitého vzduchu. Voda na zalievanie by mala mať izbovú teplotu. Nezalievajte často a malými dávkami. Najlepšie je keď rastlinu raz týždenne ponoríte s črepníkom do vody na hodinu.

Hnojenie

Prihnojujeme iba počas obdobia rastu, nikdy nie v období vegetačného pokoja. Používam špeciálne hnojivá na orchidey, ktoré spĺňajú všetky požiadavky rastliny.

Substrát na pestovanie orchideí

Rozoznávame dva druhy substrátov:

  • Substrát na pestovanie stromových ( epifytyckých ) orchideí by mal byť ľahký, mal by udržiavať vlhkosť. Ideálne zloženie je smreková kôra, drevené uhlie a bielomach. Dneska už dostať širokú škálu špeciálnych substrátov na pestovanie týchto orchideí.
  • Substrát pre pôdne orchidey je zemitý substrát zložený z rašeliny, piesku a zotletého bukového lístia. Tiež ale dostať hotový substrát pre pestovanie týchto druhov.

Čerpanie: TU

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČUJEME