štvrtok, 25 apríla, 2024
spot_img

Cesta autom do Chorvátska (2021) – RADY A TIPY

Do Chorvátska sa dá dostať relatívne ľahko a rýchlo a ako sa zdá, ani tento rok nebudú tamojšie pláže bez slovenských turistov. Pandémia nového koronavírusu síce vyhliadky na dovolenku pri mori dlho komplikovala, ale stabilná situácia ako u nás, tak v Chorvátsku aj v tranzitných krajinách umožnila otvoriť cestovateľom hranice. O tom, ako ísť do Chorvátska autom v roku 2021, či už chcete alebo nechcete platiť diaľničné známky alebo mýto, a ako je to s testovaním na koronavírus, pojednáva tento článok.

1. 7. 2021: do Chorvátska opäť iba s testom či iným dokladom bezinfekčnosti

Po skoršom uvoľnení protiepidemických opatrení došlo na Chorvátskych k ich opätovnému sprísneniu. Prebiehajú štandardné hraničné kontroly, pri ktorých sa budete musieť preukázať nielen občianskym preukazom či pasom, ale aj niektorou z foriem potvrdenia o bezinfekčnosti. Tým môže byť negatívny test, potvrdenie o prekonaní choroby alebo potvrdenie o očkovaní.

Cesta do Chorvátska počas pandémie (aktualizované 1. 7. 2021)

Ešte než sa pustíme do opisu jednotlivých trás, musíme spomenúť situáciu ohľadom koronavírusu ako v Chorvátsku, tak v tranzitných krajinách. Hlavným ukazovateľom je dnes zoznam/mapa Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, kde sa sfarbujú krajiny podobne ako vlani na slovenskom semafore, farby sú však štyri – zelená, oranžová, červená a tmavo červená. V podmienkach vstupu však nie sú krajiny úplne jednotné, preto sa v tomto článku dozviete len to, čo potrebujete na cestu do Chorvátska, tzn. aké opatrenia platia v tranzitných krajinách a v samotnom Chorvátsku.

Pravidlá vstupu do Chorvátska (aktualizované 1. 7. 2021)

Občania Slovenskej republiky sa musia pri vstupe do Chorvátska opäť preukázať nielen bežnými dokladmi, ale aj negatívnym testom, potvrdením o očkovaní alebo potvrdením o prekonaní choroby. Všetko predložíte na hraničných kontrolách, ktoré stále prebiehajú. Tiež si musíte vyplniť formulár na webe chorvátskeho ministerstva vnútra, a to najlepšie ešte predtým, než sa vydáte na cestu.

Aj pri spiatočnej ceste sa musíte niektorým dokladom bezinfekčnosti preukázať, avšak len v prípade, že cestujete hromadnou dopravou. Ak idete autom, test po vás na hraniciach chcieť nebudú. Pred návratom si ale nezabudnite vyplniť formulár e-hranica.

Tranzit cez Rakúsko, Maďarsko a Slovinsko

Aj keď pre cielený pobyt je aj v tranzitných krajinách niekedy nutný negatívny test na koronavírus alebo iný doklad o bezinfekčnosti, pre tranzit nič z toho nepotrebujete. To znamená, že nech už sa do Chorvátska vydáte autom cez Maďarsko, alebo Rakúsko a Slovinsko, výsledok testu so sebou mať nemusíte. Musíte však dodržiavať pravidlá pre tranzit, čo typicky znamená rýchly prejazd bez zastávok, teda iba s výnimkou tých najnutnejších, ako je WC alebo tankovanie.

Ak vás zaujímajú pravidlá tranzitných krajín podrobnejšie, aktuálne informácie nájdete na webových stránkach slovenských veľvyslanectiev v Rakúskuv Maďarsku a v Slovinsku.

Koronavírus: opatrenia v Chorvátsku v roku 2021 (aktualizované 21. 6. 2021)

V lete 2021 platia v Chorvátsku koronavírusové opatrenia podobné tým, ktoré platia v SR. Patrí medzi ne zákaz konania verejných podujatí s účasťou nad 100 osôb a aj tieto akcie môžu prebiehať len do 22. hodiny. Medzi večernou jedenástou a rannou šiestou hodinou si navyše nekúpite alkohol. Povinné sú aj rúška, a to na nasledujúcich miestach:

  • Všade vonku, kde nie je možné dodržať vzdialenosť 1,5 m od ostatných ľudí;
  • v obchodoch;
  • v krčmách a reštauráciách, ak nesedíte pri svojom stole a nekonzumujete jedlo alebo nápoj;
  • na všetkých spoločenských a verejných zhromaždeniach konaných vnútri.
iFormulár pre vstup do Chorvátska
Pre urýchlenie odbavenia na hraniciach vyplňte formulár pre vstup do Chorvátska už doma prostredníctvom webových stránok entercroatia.mup.hr. Formulár je dostupný v slovenčine a uvádzajú sa v ňom údaje o dĺžke pobytu a mieste ubytovania. Ak tak neurobíte vopred, budete sa jeho vyplňovaním zbytočne zdržiavať na hraniciach.

Na dovolenku do Chorvátska autom po klasickej ceste

Naša cesta autom do Chorvátska začína variantom cez Rakúsko a Slovinsko. V prípade, že vyrážate z Bratislavy, povedie vaša cesta do Chorvátska cez hraničný priechod Jarovce, kde si môžete zakúpiť diaľničnú známku.

iRakúske diaľničné známky
Pre užívanie rakúskych diaľnic musíte mať zakúpenú platnú diaľničnú známku. Bežná známka na auto v Rakúsku stojí 9,5 €, a platí desať dní. Pri týždennej dovolenke vám tak vystačí aj na spiatočnú cestu.

Vo Viedni sa pri ceste do Chorvátska kolónam prakticky nevyhnete, a to hlavne na výjazde smer Graz. Kolóny sú tu bežné nielen počas prázdnin.

Cesta do Chorvátska pokračuje po rakúskej diaľnici A2 smerom na Klagenfurt/Villach. Tu cez leto počítajte s asi dvojkilometrovou obchádzkou na 78. kilometri a ďalej s niekoľkými dopravnými obmedzeniami, kde je prevádzka zvedená do jedného pruhu. Zdržíte sa tak v oboch smeroch. Kúsok od Grazu odbočte na diaľnici A9 ku slovinským hraniciam. Rakúskou diaľnicou A9 prejdete za chvíľu, a potom sa ocitáte v Slovinsku.

Ako tento rok obísť slovinskú diaľnicu? Ťažko

Slovinskom sa dá cesta do Chorvátska prejsť rýchlo po diaľnici A1. Tu však narazíte na prvé väčšie problémy: na krátky, šesťdesiatkilometrový úsek od rakúskych hraníc pozdĺž Mariboru a Ptuju, potrebujete diaľničnú známku, ktorá stojí 15 €. Tá navyše platí len týždeň, takže pokiaľ idete autom do Chorvátska klasicky na dva víkendy, budete ju na spiatočnej ceste musieť kúpiť pravdepodobne znova. Kvôli pár desiatkam minút jazdy tak zaplatíte nemalé peniaze. Hoci sa v tomto roku slovinská diaľnica A4 predĺžila o 7 km, stále nie je napojená na chorvátsku diaľnicu A2, a tak aj v prípade zakúpenia kupónu budete musieť v Slovinsku ísť 6 km po ceste 1. triedy.

Chorvátsky prístav
Chorvátsko a hraničné kontroly
Colníci na hraniciach medzi Slovinskom a Chorvátskom turistov z Európskej únie nezdržujú a väčšinou len letmo skontrolujú cestovné doklady. Napriek tomu sa môžete na hraniciach zdržať pomerne dlhý čas, a to buď z dôvodu kolóny kamiónov alebo preto, že je pred vami preclené vozidlo, ktorého posádka necestuje z krajiny patriacej do Schengenského priestoru. Preto odporúčame sa pred prechodom zaradiť do pruhu EU, EEA, CH, ktorý je vyhradený pre vozidlá zo Schengenu a kontroly tu prebiehajú v rýchlejšom tempe. Naopak v pruhu EU, EEA, CH, NON-EU môžete zažiť zbytočné zdržanie.

Ak ste v minulých rokoch nechceli platiť za slovinskú diaľničnú známku, mohli ste spoplatnený úsek celkom ľahko obísť. Tento rok je všetko inak. Na hraniciach medzi oboma krajinami je otvorených len niekoľko medzinárodných hraničných priechodov a tie malé sú bez výnimky uzavreté. Ak by ste sa predsa len chceli diaľnici vyhnúť, čaká vás nemalá zachádzka a stojí za zváženie, či je potrebné tieto patálie absolvovať. Ďalšou prekážkou je dokončenie diaľnice A4 pri chorvátskych hraniciach, takže obľúbená skratka trasa po ceste E59 už nie je možná, aj keby sa otvorili všetky prechody.

Po príchode do Ptuje, odkiaľ už je to autom do Chorvátska čo by kameňom dohodil, máte niekoľko variantov, ako pokračovať. Prvou je využitie najpriamejšej trasy po ceste E59. Problémom ale je, že táto cesta pred frekventovaným hraničným prechodom Gruškovje/Macelj dochádzajú formou klasickej dvojprúdovky. A pretože Chorvátsko ešte nie je súčasťou schengenského priestoru, a na hraniciach so Slovinskom tak stále prebiehajú kontroly, je táto cesta do Chorvátska zahltená kamiónmi, a vznikajú tu tak kolóny.

iPozor na ilegálne prechody hraníc
V oblasti na juh od Ptuju sa nachádza niekoľko ciest a cestičiek, kadiaľ sa dá bezproblémovo prejsť autom z Chorvátska do Slovinska, hoci nejde o oficiálne hraničné prechody, napríklad pri obci Zalužje alebo v dedine Meje. Správne by ste sa na takých miestach mali otočiť a ísť sa odbaviť ku korektnému prechodu. V prípade, že tak neurobíte a hranicu autom do Chorvátska prejdete, dopúšťate sa ilegálneho prechodu. Pokiaľ by vás v takom prípade chytili policajti či colníci, môžete dostať pokutu až vo výške 400 €.

Chorvátske diaľničné poplatky pre sezónu 2021

Pri nabehnutí na chorvátsku diaľnicu musíte prejsť mýtnou bránou. Ak to ešte neviete, tak tu zistíte, že ceny diaľnic sú v lete o 10 % vyššie ako po zvyšok roka.

Celkovo vás cesta zo Švaljkovca na Makarskú, obľúbený cieľ slovenských turistov, vyjde v prepočte na necelý 50 eur, ak idete po diaľnici A2 už z Macelj, je to o niečo drahšie. Pokiaľ budete pokračovať úplne na juh k Dubrovníku a pôjdete po diaľnici až na úplný koniec diaľnice A1, je to približne o päť eur drahšie.

iPrečítajte si tiež, ako cestovať so zvieraťom bezpečne a pohodlne nielen do Chorvátska.

Po diaľnici A2 dorazíte k Záhrebu, kde na križovatke Lučko plynule prejdete na diaľnicu A1 (po tom, čo bol navýšený počet pruhov pred mýtnou bránou Lučko, by tu nemali byť kolóny tak dlhé ako v minulosti) a potom už vám zostáva 433 kilometrov k exitu 28, Šestanovace, odkiaľ už je to na Makarskú pár minút jazdy.

Jadranské more
Cesta do Chorvátska končí pri Jadrane, ktorý je naozaj čarovný.

Môžete ale pokračovať k exitu 29, Zagvozd (odtiaľ sa na Makarskú dostanete cez Tunel Sveti Ilja, ktorý je spoplatnený), alebo exit 30, Ravča. Výber exitu záleží od toho, kde konkrétne sa na Makarskej budete zdržiavať.

Cesta do Chorvátska autom by mala byť plynulá: Chorváti sa tradične snažia, aby v júli a auguste boli ich cesty maximálne prejazdné a tak na toto obdobie žiadne rekonštrukcie neplánujú. Z Lučka k Makarskej by ste optimálne mali ísť päť a pol hodiny.

iAktuálne chorvátske informácie z dopravy môžete sledovať na týchto stránkach (po Chorvátsky alebo Anglicky).

Ak cestujete Chorvátskom až do Dubrovníka, predĺžite si jazdu o ďalších 133 kilometrov, prevažnú časť po pobrežných serpentínach Jadranskej magistrály (cesta číslo 8). Zdržanie môžete čakať na hraničnom priechode s Bosnou a Hercegovinou, kde pohraničníci pri ceste do Chorvátska kontrolujú každé auto. Počas sezóny by sa colníci ale nemali púšťať do dôkladných prehliadok, a preto by zdržanie na hraniciach nemalo byť dlhé.

Cesta do Chorvátska lacno 2021: ako obísť mýto

Pokiaľ cestujete do Chorvátska autom nízkonákladovo alebo si aj samotnú cestu chcete viac užiť, môžete sa vyhnúť chorvátskej diaľnici. Hneď po príchode do krajiny, za prechodom Macelj, vedie s diaľnicou A2 súbežná bezplatná komunikácia s číslom 1, po ktorej sa dostanete až do Záhrebu. Ak ste prekročili slovinsko-chorvátsku hranicu na menšom prechode a cestujete cez cestu číslo 35, pôjdete do Švaljkovca, kde už na cestu číslo 1 narazíte.

Ak budete odmietať aj sebekratšiu cestu po diaľnici, zavítate priamo do srdca hlavného mesta Záhrebu. V centre však počítajte so zdržaním, aj tu sú zápchy na dennom poriadku. Môžete si tu dať pauzu a trochu sa po meste porozhliadnuť, alebo môžete mestom prejsť rovno: v oboch prípadoch sa pri výjazde z mesta držte styčného bodu v podobe záhrebskej Arény, odkiaľ už vedie priama cesta z mesta.

Pred diaľnicou A1 odbočte na Lučko, avšak nie na exit alebo odpočívadlo, ale do záhrebskej štvrti Lučko. Tu opäť začína cesta číslo 1, ktorá vedie súbežne s diaľnicou A1.

Po 55 kilometroch od Záhrebu dorazíte do Karlovacu, kde si môžete dať pauzu a porozhliadnuť sa po meste: nájdete tu napríklad veľa jaziev po vojne v Juhoslávii.

Objavte zaujímavé miesta v Chorvátsku a spríjemnite si cestu autom!

Za Karlovacom cesta číslo 1 už vedie viac nezávisle od diaľnice A1. Po necelých 80 kilometroch dorazíte k Plitvickým jazerám, ktoré vzhľadom na krásnu a zachovalú prírodu rozhodne stoja za návštevu, pretože vstupné nie je najlacnejšie. Za dospelého zaplatíte cca 35 eur a za dieťa staršie ako sedem rokov dáte 17 eur.

Plitvické jazerá
Pri ceste do Chorvátska sa môžete zastaviť pri Plitvických jazerách, ktoré patria k najkrajším rezerváciám na svete.

Po kratšej ceste dorazíte do Korenice, kde si môžete vybrať jeden z dvoch bezplatných variantov: buď budete po ceste číslo 1 pokračovať cez Knin priamo do Splitu, alebo odbočíte na cestu číslo 25 a cez Gospić dorazíte do Karlobagu, kde sa napojíte na legendárnu Jadranskú magistrálu.

Druhý variant má výhodu v tom, že sa opäť môžete pozrieť na pekné miesta, napríklad do pekných prímorských miest ZadarŠibenik alebo Split (do týchto miest ale nie je problém sa dostať ľahko aj z diaľnice A1). Všetky spomínané chorvátske komunikácie by tiež mali byť cez leto plne funkčné.

Rakúsko-slovinský variant = krátky, ale na ceste autom počítajte s kolónou vo Viedni

  • Najkratšia možná cesta
  • Trasa v drvivej väčšine vedie cez diaľnice
  • Priaznivá cena rakúskej diaľničnej známky
  • Možnosť pozrieť sa na zaujímavé miesta
  • Kolóny vo Viedni
  • Drahé diaľničné známky v Slovinsku
  • Problematická cesta na chorvátskej diaľnici A1 pri striedaní turnusov

Cesta do Chorvátska autom cez Maďarsko

Keďže cesta autom do Chorvátska cez Rakúsko a Slovinsko má nielen výhody aj svoje muchy, skúša každoročne čoraz viac slovenských vodičov cestu cez Maďarsko. Pre východniarov je tento variant do Chorvátska jediný optimálny. Pre všetkých má však táto trasa svoje čaro v podobe nepreťažených maďarských ciest, možnosti dobrého a lacného stravovania priamo pri ceste a v neposlednom rade priaznivých cien benzínu. Navyše pri ceste do Chorvátska autom prekvapivo nie je oveľa dlhšia ako Rakúsko-slovinská trasa (asi len o 50 kilometrov, čo je pri tak dlhej ceste takmer zanedbateľné).

Cesta do Chorvátska autom začína po diaľnici D2 a pokračuje cez hraničný priechod Rajka.

Lacná dovolenka v Chorvátsku začína lacnou cestou

Vitajte v Maďarsku. Od Bratislavy prichádzate po diaľnici M15, či po ceste 150 – ak ste šetrili na slovenskej diaľničnej známke. V oboch prípadoch by ste za chvíľu mali dôjsť na diaľnicu M1. Nezabudnite si kúpiť známku: stojí a platí rovnako ako na Slovensku, teda 10 € na desať dní, čo sa oplatí, pretože v Maďarsku môžete cestou do Chorvátska prejsť 194 kilometrov po diaľnici, čo už je slušná vzdialenosť.

Na diaľnici M1 pokračujte smer Budapešť. Po necelých 45 minútach cesty dorazíte na exit 129, kde prejdete na diaľnicu číslo M85 a pokračujte až na jej koniec pri meste Szombathely. Na tejto diaľnici sú síce hlásené nejaké stavebné práce, ale nemalo by to byť nič veľké.

Ak by ste nechceli ani v Maďarsku platiť za známku, tak kúsok od slovenských hraníc, pri obci Mosonmagyarvár, nevchádzajte na diaľnicu M1, ale vydajte sa po ceste B6. Po dvoch hodinách jazdy aj vy dorazíte do mesta Szombathely, kde končí už spomínaná diaľnica M86.

Ďalší kus cesty do Chorvátska cez Maďarsko je pre platičov aj neplatičov známok už spoločný: po ceste B7 pokračujte do Kámu, kde prejdete doprava na cestu číslo 8 smer Graz, a po len desiatich minútach jazdy, pri obci Vasvár, opäť zmeníte cestu: tentoraz odbočíte vľavo a po ceste číslo 74 vyrazíte k Nagykanizsu.

Mlini
Mestečko Mlini sa nachádza po ceste do Chorvátska autom úplne na juhu.

Tesne pred Nagykanizsom, po sto kilometroch jazdy, narazíte na diaľnicu M7, po ktorej sa do dvadsiatich minút ocitnete na chorvátskej hranici. Po jej prekonaní pokračujete na ceste do chorvátskeho vnútrozemia po diaľnici A4 smer Záhreb. Po hodine cesty dorazíte k mýto bráne Lučko – no a ďalej už to poznáte z opisu Rakúsko-slovinského variantu.

Pokiaľ nemôžete v Maďarsku jazdiť na diaľnici kvôli chýbajúcej známke, budete musieť prejsť Nagakanizsu, kde odbočíte doprava na cestu číslo 7 a taktiež vyrazíte autom po ceste do Chorvátska.

Ďalšou veľmi zaujímavou možnosťou, ako prejsť Maďarskom, je cesta cez Budapešť. Táto trasa je síce o 130 km dlhšia, ale po celý čas jazdy Maďarskom neopustíte diaľnicu. Od Slovenska pôjdete po diaľnici M1, pri hlavnom meste zahnete na exite 15 na obchvat M0 a hneď potom sa vydáte po diaľnici M7 smerom na Székesfehérvár. Po tejto diaľnici dôjdete až k chorvátskym hraniciam, kde sa M7 mení na A4. Výhodou tejto trasy je možnosť zastavenia pri jazere Balaton, ktoré je vyhľadávaným cieľom turistov v Maďarsku.

Ak máte v pláne aj v Chorvátsku bojkotovať mýto, tak zbystrite: ihneď po colnej kontrole totiž nabehnete na diaľnicu A4 a ak nechcete byť v Chorvátsku privítaní mýtnou bránou, musíte z diaľnice zísť ihneď na prvom exite (1, Goričan), kde začína cesta číslo 3, smer Záhreb. Cestou sa môžete zastaviť v turisticky zaujímavom Varaždine, ktorým budete prechádzať.

Maďarský variant jazdy vlastným autom do Chorvátska

  • Oproti Rakúsko-slovinskej trase voľnejšie cesty
  • Slušná dĺžka maďarských diaľnic za priaznivú cenu
  • V Maďarsku sa dá priamo pri ceste dobre a lacno najesť
  • Relatívne lacný benzín v Maďarsku
  • V Maďarsku musíte absolvovať 100 km jazdy po klasickej dvojprúdovke
  • Málo zaujímavých miest po ceste
  • Neponúka alternatívu cesty od Záhrebu na juh

Cesta autom na Istriu po diaľnici aj mimo nej

Na záver opíšeme ešte jednu cestu do Chorvátska autom, ktorá nekončí v Dalmácii, ani v Dubrovníku, ale na Istrii. Tá vychádza z chorvátskej diaľnice A1 a jej exitu číslo 6, Bosiljevo II, čo je za Záhrebom. To znamená, že pri ceste na Istriu môžete použiť všetky tri vyššie uvedené varianty.

Za spomenutým exitom Bosiljevo II začína chorvátska diaľnica A6, na ktorú zídete. Po hodine jazdy dorazíte do Rijeky, krásneho mesta, ktoré nezaprie svoj taliansky pôvod. Pokiaľ sa tu nechcete zdržovať, tak môžete prejsť na diaľnicu A8, ktorá vedie do úplného stredu Istrie, ale tiež môžete využiť pobrežnú komunikáciu číslo 66 do Puly. Stredom Istrie ešte vedie diaľnica A9, prepájajúca Pulu so slovinskou hranicou neďaleko Koperu.

Čerpanie: https://www.alza.sk/cesta-do-chorvatska-autom, Ďakujeme.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČUJEME