piatok, 19 apríla, 2024
spot_img

Test MINI Clubman Cooper SD (AT)

Tak, toto auto je pre týždeň vaše. Vyskúšajte ho. Asi tak zneli slová, s ktorými nám dodával vrúcna novinka na automobilovom trhu. Bol jej jedinečný a na prvý pohľad naozaj fantasticky vyzerajúce vozidlo Mini Clubman. ,,Klíčky,, , ktoré iba chvíľu viseli vo vzduchu, sme ihneď chytili a vydali sa v ústrety zážitkom.

 

Auto, ktoré zaujme na prvý pohľad

 

Mini Clubman nepatrí k automobilom, ktorých by ste si na ulici nevšimli. Vývojári si dali naozaj záležať a celkový dizajn zdokonalili na maximum. A to stále hovoríme predovšetkým o tej exteriérové ​​stránke, stránka výbavy a interiéru – to je zase ďalšia kapitola našej recenzie.

Keď sme si o autu niečo málo prečítali, zistili sme, že päťmiestny štvorkolesový spoločník má byť vhodný aj pre dlhšie cestovanie. A tak sme sa rozhodli presne túto informáciu potvrdiť. Že každé auto zvládne prejsť pár kilometrov denne vieme, ale čo keď šliapneme do pedálov a vydáme sa napríklad z Bojníc do Tatier a späť?

 

Jazdný komfort na vysokej úrovni

 

Po usadnutí do nového automobilu sme boli veľmi prekvapení skvelým jazdným komfortom. Po naštartovaní nás však čakalo mnoho ďalších pozitív, nad ktorými sme chvíľkami až neveriacky krútili hlavou. LED svetlomety sa pýši matricová technológií pre diaľkové svetlá. LED hmlové svetlomety zase svetelným krúžkom pre denné svietenie. Podvozok je o zhruba desať milimetrov znížený a obloženie interiéru spoločne s koženým čalúnením sú len čerešničky na torte.

Súčasná ponuka zahŕňa rovno tri verzie vozidiel s rôznymi zážihovými a vznetovými motormi. Pod kapotou sa tomu najsilnejšiemu ukrýva bezmála 200 koní, ktoré žiadajú o vyhnanie z ohrady.

 

Mohutnú prednú časť vozidla neprehliadnete

Než sme sa od Bojnického zámku dostali do Tatier, uplynula veľa hodín. Samozrejme sme počas nich potrebovali niekde zastaviť. Namiesto benzíny sme však zvolili nemenované nákupné centrum. Po vystúpení z vozidla sme si priali, aby sme ho veľmi rýchlo našli a hľadaním na parkovisku nestrávili veľa času. Naše obavy však boli úplne zbytočné, Mini Clubman má veľmi osobitý dizajn prednej časti. Dalo by sa povedať, že je veľmi mohutný a výrazný čiže inými slovami neprehliadnuteľný.

Jeho karoséria je navrhnutá v ľahko športovom, no stále rovnako úhľadnom štýlu. Dynamická pretiahnutá línia strechy, strmá chrbtica – to je pre MINI typické. Tiež nás čakali kruhové svetlomety, šesťuholníková maska ​​hladiace, mohutne klenuté kapota. V tomto sa vozidlo nijako nezmenilo v porovnaní s predchádzajúcimi radmi.

 

Ideálny spoločník pre cestovanie

 

Na novinku z automobilovej dielne sme sa rozhodli nazerať ako z pohľadu mužov, tak z pohľadu ženy. Kým nežné pohlavie ocenia skôr exteriérová a interiérová stránka veci, páni budú doslova ,, na vetve „z vybavenia a funkčnosti autá. Pohodlnosť pri jazde a bezproblémovosť, s akou sa najazdia dlhšie aj kratšie vzdialenosti sú bonusy, ktoré na rozhodovacom procese budú mať posledné slovo.

Aj keď sa auto v základnej verzii pýši mnohými vymoženosťami, inováciami a vychytávkami, pre náročných klientov sa ponúka sada exkluzívnych prvkov. Vozidlo tak možno individualizovať k jedinečnosti, ktorú mnohí užívatelia od štvorkolesového spoločníka vyžadujú. Napríklad možno investovať do športového volantu či pozmeniť opierky hlavy, kľučky dverí, interiérové ​​lišty a ďalšie. Áno, stojí to síce peniaze, na druhú stranu kto by nechcel mať vozidlo, ktoré nikto iný na svete nemá?

 

Náš záver testu

 

Vozenie sa, ako aj ,,imidž,, nového MINI je proste vždy neopísateľný. Za nás výborná a určite skvelá voľba na ktorú sa veľmi príjemne zvyká. Čo nám možno aj pri tejto konfigurácií chýbalo bol o kúštik lepší zvuk audio systému a trošku kostrbaté prepínanie medzi klasickými a diaľkovými svetlami, tu chceme určite svetlá pochváliť, teda až na tie diaľkové. Výkonovo presahovalo naše očakávania a zahanbiť sa rozhodne nedalo, spotreba nás tiež potešila. Osvetlenie ,,ambiente,, mohlo byť viac adaptívne a potiahnuté aj do prvkov palubovej dosky. Každopádne za nás ÁNO.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČUJEME