piatok, 19 apríla, 2024
spot_img

Viete kto a čo všetko môžete šoférovať s béčkovým vodičákom na auto?

V letných mesiacoch čoraz viac ľudí miesto autá sedlá motorky, skútre, bicykle a rôzne iné vozidlá – či už na rekreáciu, alebo na dochádzanie do práce. Ich zvýšený pohyb vidno nielen na cyklotrasách, ale aj v uliciach miest.

Aj pred bizniscentrami a v uliciach miest čoraz častejšie stretávame odparkované jednostopé vozidlá.

Na niektoré motocykle – a dokonca aj iné vozidlá – vám pritom stačí „klasický“ vodičský preukaz skupiny B na autá do 3,5 tony.Článok pokračuje pod video reklamou

Pripravili sme prehľad všetkého, na čom môžete jazdiť s takýmto vodičákom.

Kategórie a skupiny vozidiel

Kým sa pustíme do rozoberania jednotlivých druhov, musíme vysvetliť zmätok medzi skupinami vozidiel a ich kategóriami.

  • Kategórie vozidiel určujú nariadenia Európskej únie podľa ich technických požiadaviek. Ide teda o rozdelenie vozidiel podľa ich technických vlastností – veľkosti, váhy, nosnosti, počtu kolies a podobne. Pre rôzne kategórie platia napríklad rôzne predpisy na bezpečnostné prvky či osvetlenie.
  • Slovenské zákony rozdeľujú tie isté vozidlá do skupín, hlavne pre účely vodičských oprávnení. Skupiny sa čiastočne, ale nie úplne prekrývajú s kategóriami – napríklad s vodičským preukazom skupiny B môžete jazdiť s vozidlami kategórie M1 (osobné autá do 3,5 tony) aj N1 (nákladné autá do 3,5 t.), dokonca aj s niektorými vozidlami iných kategórií.

Rozdiely v klasifikácii sa prejavujú hlavne pri kategórií L, kam patria všetky dvoj- a trojkolesové vozidlá a niektoré štvorkolky.

Vodičský preukaz na skúter do 125 cm3

Kto má vodičský preukaz skupiny B dlhšie ako dva roky, môže začať jazdiť aj na skútri – vozidle skupiny A1. Nie však na hocijakom – skúter na vodičák skupiny B musí spĺňať tieto podmienky:

  • Objem motora do 125 cm3,
  • výkon maximálne 11 kW,
  • automatická prevodovka.

Oprávnenie viesť motorky skupiny A1 v automatickej prevodovke platí pre slovenských vodičov len na území Slovenska, ale aj v iných štátoch. Je si preto potrebné zistiť pred cestou či daný štát (Česko, Maďarsko, Chorvátsko …) uznáva túto výnimku. Aktuálne sa to snažíme sa pre Vás zistiť. Čo už vieme že Rakúsko uznáva iba tie skupiny, ktoré sú zaznačené vo vodičskom oprávnení, čiže do Rakúska sa s béčkovým vodičákom skupina A1 nemôže.

Práve naopak, občania iných krajín EU, ako napríklad Česka môžu na Slovensku viesť na béčkový vodičák aj skupinu A1 v automate.

Na motorku s väčším objemom, vyšším výkonom, manuálnou prevodovkou alebo jazdu v zahraničí už potrebujete absolvovať autoškolu.

Vodičský preukaz na štvorkolku

To, aký vodičský preukaz potrebujete na štvorkolku, závisí od jej parametrov.

Štvorkolky s objemom motora do 50 cm3 a maximálnou rýchlosťou do 45 kilometrov za hodinu môžete šoférovať s vodičským oprávnením na skupinu AM. Ten môžete získať už od 15 rokov, skúšku tvorí test z dopravných predpisov aj praktická časť – jazda na cvičisku aj v premávke.

Švorkolky s objemom motora nad 50 cm3, maximálnou rýchlosťou nad 45 kilometrov za hodinu a váhou do 550 kilogramov môžete šoférovať s vodičským oprávnením na skupinu B1. Autoškola na skupinu B1 sa obvykle nerobí samostatne, oprávnenie na skupinu B1 dostanete automaticky ako súčasť oprávnenia na skupinu B – autá do 3,5 tony.

Na štvorkolky s hmotnosťou nad 550 kilogramov potrebujete vodičské oprávnenie skupiny B.

Keďže vodičské oprávnenie na skupiny AM a B1 je súčasťou klasického vodičáku na autá, môžete s ním jazdiť na štvorkolkách všetkých veľkostí bez obmedzenia objemu motora, maximálnej rýchlosti či váhy.

Traktor, malotraktor na vodičský preukaz B

Od roku 2016 môžete s vodičským preukazom na autá šoférovať aj motorové vozidlá skupiny T – poľnohospodárske traktory a lesné traktory, ako aj iné zvláštne motorové vozidlá. Jedinou podmienkou je, že v takom prípade nesmie najväčšia prípustná hmotnosť traktoru alebo najväčšia prípustná hmotnosť traktoru vrátane prívesu presiahnuť 3,5 tony.

Prívesné vozíky – do 750 kg aj nad 750 kg

Za autom, ale aj traktorom si môžete ťahať prívesný vozík. Od toho, či má prívesný vozík najväčšiu prípustnú celkovú hmotnosť do 750 kilogramov, alebo nad 750 kilogramov sa odvíja celková maximálna povolená hmotnosť súpravy.

Tú vypočítate tak, že spočítate maximálnu celkovú prípustnú hmotnosť prívesného vozíka a ťahajúceho auta podľa údajov z technického preukazu.

  Max. hmotnosť prívesného vozíka Max. hmotnosť celej súpravy
VP sk. B Do 750 kg Do 4250 kg
VP sk. B Nad 750 kg Do 3500 kg

Ak chcete ťahať ťažší príves – loď či veľký karavan – máte dve možnosti. Buď absolvujete v autoškole osobitný výcvik alebo osobitnú skúšku, aby ste získali takzvané vodičské oprávnenie skupiny B s harmonizačným kódom „96“.

Druhou možnosťou je absolvovať v autoškole výcvik na skupinu E – prívesy do 3,5 tony.

  Max. hmotnosť prívesného vozíka Max. hmotnosť celej súpravy
VP sk. B 96 Nad 750 kg Do 4250 kg
VP sk. B+E Do 3500 kg Do 7000 kg

Ak ťaháte príves za traktorom, nesmie celková hmotnosť presiahnuť 3 500 kilogramov.

 

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČUJEME