Jednoduché drinky z Prosecca zvládne každý
Denisa Šutáková, someliérka WinePlanet.sk a Corner & Co.
Nie len v Taliansku je veľmi populárne Prosecco. Aj na Slovensku obľubuje talianske bublinky čoraz viac ľudí. Pripravte si pre seba a priateľov vynikajúce drinky s Proseccom. Osvieženie, ktoré budú všetci milovať!
Receptúry na osviežujúce drinky
Ponúkame vám inšpirácie ako si jednoducho pripraviť lahodný drink s Proseccom alebo šumivým vínom. Najznámejší letný drink je určite Aperol Spritz. Vyskúšajte však niečo nové! Tieto receptúry vám vyčaria atmosféru dokonalej letnej pohody.
Reya Spritz 10 ml sirup egreš-kamilka 120 ml Prosecco Reya alebo Terra Serena koliesko citróna lístky medovky
|
Strawberry Spritz
10ml sirup baza 120 ml Prosecco Reya alebo Terra Serena jahody, limetka, tymián
|
Grapefruit-Rosmary Spritz
12 ml sirup grep-bazalka 120 ml Prosecco Reya alebo Terra Serena citrónový peal rozmarín
|
Raspberry Spritz 12ml sirup rebarbora 120 ml Prosecco Reya alebo Terra Serena 3 maliny – môžu byť aj mrazené 1/8 limetky mätové lístky
|
Čo k tomu budete potrebovať?
Medzi popredných výrobcov Prosecca patrí Terra Serena, ktorej šumivé vína sú známe svojou sladkou ovocnou chuťou, majú v sebe sviežosť citrusov a hlavne skvelú harmóniu chutí a vôní. Ak máte chuť na čosi intenzívnejšie, so sladkou atraktívnou chuťou a intenzívnou vôňou jablkového pyré, pomarančovej kôry a kvetín, určite vás poteší Reya Prosecco DOC.
Rozhodne top výberom je Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene. Hrozno pre toto Prosecco sa pestuje v nadmorskej výške 300-500 m n.m. Očarí vás jeho vôňa s tónmi kvitnúcej jablone a citrusových plodov a hladká ovocná chuť. Veľký výber šumivých vín a Prosecca kúpite na www.wineplanet.sk
Reya Gran Cuveé Spumante
Intenzívna vôňa žltého ovocia a dominanciou ananásu a broskyne doplnená jemným dotykom jazmínu. Atraktívna sladšia ovocná chuť so stredne dlhým ovocným záverom.
Reya Prosecco Frizzante
Intenzívna vôňa jablkového pyré, pomarančovej kôry a kvetín. Sladšia atraktívna chuť s jemným perlením a harmonickým, stredne dlhým záverom.
Terra Serena Rose Spumante
Ružové šumivé víno vhodné na letnú terasu a záhradku. Je ľahké, svieže s ovocným charakterom. Podávajte dobre vychladené ako aperitív.
Terra Serena Prosecco Frizzante
Prosecco s jemným perlením, vôňou tropického ovocia a kvetín, sladšou ovocnou chuťou s dobrou harmóniou.
Terra Serena Vino Spumante Bianco ICE
Ovocné, hravé, šťavnaté víno s intenzívnym perlením a v atraktívnom dizajne. Podávajte pri nižšej teplote, napríklad k ovocným šalátom.
Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut
Vynikajúce Prosecco v novej adjustáži. Príťažlivá vôňa s tónmi kvitnúcej jablone a citrusových plodov. Hladká ovocná chuť s nižšou dozážou a minerálnym záverom.
www.wineplanet.sk
mMMm vlčie sirupy
Ručne vyrábané domáce sirupy na prírodnej báze. Sú to 100% neriedené ovocné šťavy pochádzajúce z Vlčích hôr. Ponúknite hosťom hodnotný, tradičný produkt, bez použitia chemických konzervačných látok, zahusťovadiel a zvýrazňovačov chuti.
Viac ako 2500 druhov vína z celej planéty nájdete na WinePlanet.sk
Čo ešte o Proseccu možno neviete
Prosecco najvyššej kvality má apelačné označenie DOCG Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene a Asolo Prosecco Superiore. Prosecco sa vyrába z odrody Glera, ktorá sa do roku 2010 volala Prosecco a musí tvoriť minimálne 85 % základného vína. Okrem odrodovej skladby základného vína má oblasť Prosecco prísne pravidlá pri produkcii. Smie sa predávať iba v sklených fľašiach, hrozno musí pochádzať a spracúvať sa iba v danej oblasti.
Prosecco s nižším pretlakom vo fľaši sa volá Frizzante. Podľa zákona sa musí predávať výhradne nafľašované. Často krát je zamieňané s lacnejšou verziou Bianco Spumante, ktoré pochádza mimo regiónu Prosecco.
Fascinujúce je, že aj napriek krátkej histórii si dokázalo Prosecco vybudovať celosvetovú reputáciu, ako zábavné, výrazne ovocné, ľahké svieže víno s jemným zvyškovým cukrom, ktoré je cenovo dostupné. Dnes je produkcia oblasti viac ako 600 miliónov fliaš, ktoré sa produkujú na približne 29 000 hektárov. Z toho je viac ako 500 miliónov fliaš kategórie DOC a iba 100 miliónov v kategórii DOCG.
Vína v lete
Z bielych vín sú na leto vhodné tie, ktoré majú svieži a ovocný charakter doplnený šťavnatou kyselinkou. Odrody ako Rizling rýnsky, Sauvignon Blanc, Veltlínske zelené, Rulandské šedé a biele sa výborne hodia ku grilovaným rybám, k hydine a zeleninovým či cestovinovým šalátom. Aromatické odrody Iršai Oliver a Muškát moravský môžu byť súčasťou miešaných drinkov alebo strikov, ktoré sa v okolitých krajinách stávajú hitom najmä pre mladých ľudí. Sú zdravšie ako sladené ovocné nápoje. Ľahké biele vína sa servírujú pri teplote cca 9-11 °C.
Veľmi populárne sú počas leta ružové vína. Pri servise slovenských ružových vín si treba dávať pozor na zvyškový cukor, lepšie je preferovať suchšie verzie a sladšie použiť do drinkov s ovocím a sódou. Čím je víno sladšie, tým by teplota podávania mala byť nižšia.
V lete, tak ako počas celého roka, by nemalo chýbať ani víno červené s ľahším ovocným prejavom a telom. Výbornou voľbou môžu byť červené vína, ktoré nevyzrievali v dubových sudoch alebo len krátko. Svätovavrinecké /Saint Laurent/, Modrý Portugal, základný Pinot Noir z Burgundska, Bordeaux Superieur, Chianti, Bardolino môžeme servírovať aj pri nižšej teplote okolo 14 až 16°C ku grilovaným kačacím prsiam, bravčovej panenke alebo k jahňaciemu lýtku.