sobota, 27 apríla, 2024
spot_img

Nové BMW 330e

BMW 330e je krok dopredu pre rad 3 z dielne nemeckej automobilky. Spája v sebe dva svety. Ako pohonymá nabíjateľnú batérius elektromotoroma aj klasický spaľovací motor. BMW 330e dostalo len menšie kozmetické úpravy, čo sa exteriéru týka, skutočná premena sa dotkla hlavne k interiéru, ale k tomu sa ešte dostaneme.

Začnime však pekne od Adama. Každého najprv zaujíma, čo sa skrýva pod kapotou a čo s tým vozidlo dokáže. BMW 330e je vybavené prepĺňaným benzínovým štvorvalcom s dvojlitrovým zdvihovým objemom. Ten dosahuje výkon 135 kW (184 k) a krútiaci moment rovných 300 Nm. Samotný elektromotor je silnejší ako u predchodcov a je integrovaný do osemstupňového automatu. Aj energiu čerpá z objemnejšieho akumulátora s hrubou kapacitou 12 kWh.Sekundárna pohonná jednotka produkujenajviac 83 kW (113 k) s krútiacim momentom 265 Nm.

Síce spoločnosť BMW uvádza spotrebu do dvoch litrov, testy v praxi toto nepotvrdili a spotreba v meste sa pohybuje od 4 do 5 litrov. Aj plne nabitý akumulátor mal mať dojazd 55 až 60 kilometrov, no rátajte skôr s rozsahom 40 až 50 km. A musíte takisto počítať a zvyknúť si na pomalšie nabíjanie. Keďže nabíjačka zvláda maximálny výkon 3,7 kW, na plné nabitie si počkáte zhruba 3,5 hodiny a z klasickej zásuvky to môže trvať až šesť hodín.

Ako som už spomínal, exteriér bol upravený len minimálne, ale čo ten interiér? Ten „vzrástol“ do majestátnych rozmerov. Vozidlo je zvnútra skutočne priestranné a komfortné. Posedenie za samotným volantom je ladené športovo avšak s nižším nastupovaním, čo nemusí úplne vyhovovať vyšším osobám.Kufor je relatívne menší s objemom 380 litrov.

Na palubnej doske okrem elegantného volantu nájdete dve obrie zahnuté obrazovky. To znamená koniec analógu a už len digitálne ukazovatele na ľavom displeji. Pravý displej funguje ako jednotka infotainment a hoci sú obidva displeje ostré ako britva, pravý je uchytený nie práve najelegantnejším spôsobom až pri spolujazdcovi. Aj pri pohľade cez čelné sklo to nemusí lahodiť každému oku.

Na záver však možno skonštatovať, že BMW 330e je skvelo vyvážený všestranný automobil s dobrou dynamikou, veľmi príjemnými jazdnými vlastnosťami, komfortným interiérom a spája v sebe to najlepšie zo sveta elektromotorov aj klasických spaľovačov.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČUJEME