piatok, 29 marca, 2024
spot_img

Apple Watch 6 – najlepšie hodinky súčasnosti ?

Apple Watch dlhodobo patria medzi najpredávanejšie inteligentné hodinky na trhu. S o to väčšou zvedavosťou sme sa pustili do praktického testovania v poradí už šiestej generácie, ktorá v sebe ukrýva len to najlepšie zo všetkých predchádzajúcich modelov. Sú Apple Watch 6 skutočne piesňou budúcnosti, alebo je realita úplne iná? Práve na to sa pokúsime odpovedať v dnešnej recenzii.

Ciferník pre každú príležitosť

Apple Watch 6 už na prvý pohľad zaujmú prekrásnym OLED displejom s vysokou jemnosťou, špičkovými farbami aj automatickou úpravou jasu, dosahujúceho až 1 000 nitov. Oproti Apple Watch 3 navyše získame o 30 % väčší obraz, čo je v kombinácii s užšími rámčekmi už naozaj poznať. Prítomný je tiež stále zapnutý displej (always-on), ktorý naopak chýba pri nižších modeloch vrátane Apple Watch SE. U konkurencie ide síce o bežnú funkciu dostupnú aj pri tých najlacnejších modeloch, Apple ju však prepožičiava len najvyšším generáciám, čím zákazníkov láka k ich kúpe. Apple Watch 6 však neponúka len univerzálne always-on ciferníky, ale poteší priamo špeciálnymi dizajnami vychádzajúcimi z aktuálneho ciferníka (viď foto nižšie).

Apple svojou ponukou prekrásnych ciferníkov a ich prepracovanosťou ľahko predčí akúkoľvek konkurenciu. Ciferníky sú rozdelené do kolekcií, ktoré majú určitý motív (napríklad časozberný zobrazuje zrýchlený pohyb v určitom meste). Z danej kolekcie si potom vyberieme konkrétnu podobu, čo v prípade časozbernej znamená zvoliť napríklad New York, Paríž alebo iné z mnohých ponúkaných miest. Ani tu prispôsobenie nekončí a často možno určiť aj font a farbu písma, prípadne typ zobrazovaných informácií (tzv. komplikácie), či už ide o počasie, kalendár, srdcový tep, alebo čokoľvek ďalšie. Kliknutím na tieto dáta pritom otvoríme príslušnú funkciu, čo nás ušetrí zbytočného otvárania menu. Medzi ciferníkmi možno zároveň prepínať pomocou jediného gesta, takže môžeme mať pripravených viacero ciferníkov a behom sekundy ich kedykoľvek prehodiť podľa danej situácie. Veľmi praktický je tiež obdĺžnikový tvar displeja, ktorý neusekáva riadky v hornej či dolnej časti obrazovky, a stáva sa tak výrazne prehľadnejším.

Precízne dielenské spracovanie

Inteligentné hodinky Apple Watch 6 sa pýšia špičkovým spracovaním až do toho najmenšieho detailu. Zatiaľ čo veľká časť konkurencie vsádza na polymér (v podstate plast), Apple Watch 6 má kovové puzdro, ochranné sklíčko Ion-X a zadnú stranu z keramiky so zafírovým kryštálom. Okrem luxusných materiálov musíme oceniť taktiež precízne spracovanie, pretože k sebe všetko dokonale prilieha a človek získava pocit, že za svoje peniaze dostal výrobok na najvyššej úrovni. Veľkým prekvapením tak nie je ani vodotesnosť do piatich atmosfér, ktorá odolá nečakanému dažďu, umývaniu rúk, ale aj plávaniu v bazéne.

Neprehliadnuteľná je tiež legendárna ovládacia korunka, ktorá umožňuje intuitívne posúvanie obsahu, pričom dáva aj spätnú väzbu pomocou jemných vibrácií. Zabudnúť nesmieme ani na relatívne nenápadné tlačidlo na pravej strane, ktorého stlačením otvoríme okienka spustených aplikácií, medzi ktorými tak môžeme jednoducho listovať. To šetrí čas aj energiu, keďže nie je nutné zatvárať jednu aplikáciu a zo základného menu hľadať inú, ako to často býva u konkurenčných zariadení.

Vycibrený systém s limitovanou výdržou

Ďalším ťahákom Apple Watch 6 je operačný systém, ktorý ponúka jedno z najkrajších a najprepracovanejších prostredí vôbec. Zvlášť originálne je aj menu zložené z ikon jednotlivých aplikácií, ktoré je mimoriadne prehľadné a intuitívne, hoci záujemcovia môžu zvoliť aj menu zložené z riadkov. Ani dôraz na čo najlepší vzhľad našťastie nevyústil do akejkoľvek zadrhávania systému. Všetko je dokonale plynulé, za čo vďačíme najmä dvojjadrovému 64-bitovému procesoru, ktorý je súčasťou nového čipu S6.

Zaznamenať možno aj určitú hyperkorektnosť, kedy je nutné napríklad niekoľkokrát potvrdiť vykonanie určitej akcie alebo vybrať jednu zo šiestich farieb kože pri prvom použití niektorých smajlíkov. Proti jednoduchosti ide napokon aj rozdelenie funkcií do najmenej troch mobilných aplikácií, konkrétne Watch, Zdravie a Kondícia, prípadne tiež App Store. Daná komplexnosť však pramení aj z nadštandardnej možnosti prispôsobenia, takže si mnohé upravíme presne podľa našich predstáv. Z hľadiska konektivity sa potom spoľahneme na Bluetooth 5.0 a WiFi, ktorá je prítomná v pásme 2,4 GHz aj modernejšej verzii 5 GHz. Výrazným limitom je naopak kompatibilita obmedzená iba na mobilné telefóny iPhone, konkrétne iPhone 6s a novšie modely.

Apple Watch 6 majú rovnako ako predchodcovia relatívne obmedzenú výdrž batérie, ktorá podľa výrobcu zvládne len 18 hodín. O to väčšie prekvapenie skrývala praktická skúsenosť, pri ktorej nám hodinky vydržali okolo dňa a pol. Nižšia výdrž je však určitou daňou aj za prekrásny a zároveň prepracovaný systém s dokonale hladkým chodom. Batériu koniec koncov začínajú upozaďovat aj zvyšní výrobcovia, či už ide o Samsung, Fossil, alebo Huawei, ktorý pri tretej generácii znížil batériu z dvoch týždňov na 3 dni. Otázka nabíjania sa navyše týka len používateľov, ktorí s hodinkami spia, a aj tí si štandardne zvyknú na pravidelné dobíjanie napríklad v čase sprchovania. Celý proces v každom prípade spríjemňuje bezdrôtová nabíjačka s magnetickým prichytením.

Keď je funkcií viac než dosť

Inteligentné hodinky Apple Watch sú na trhu od roku 2015 a za ten čas sa toho naučili viac než dosť. Medzi relatívne bežnými funkciami nájdeme budík, stopky, odpočítavanie, kalendár, kalkulačku, diktafón, svetový čas, kontrolu spúšte telefónu alebo detailné počasie vrátane predpovede na nasledujúce dni. Ovládať možno tiež hudbu prehrávanú na smartfóne, prípadne si muziku môžeme pustiť priamo z hodiniek prostredníctvom bezdrôtových slúchadiel. S vnútorným úložiskom 32 GB si nemusíme robiť starosti ani o voľnú kapacitu, Apple Watch 6 totiž bez problémov pojmú tisíce našich obľúbených skladieb. Široké možnosti rozšírenia predstavuje rovnako App Store, ktorý ukrýva kvantá aplikácií všemožného zamerania. Samozrejmosťou sú screenshoty aplikácií, hodnotenie od ostatných používateľov alebo opis, hoci ten zostáva predsa len v angličtine.

Pripravené sú tiež mapy umožňujúce ako zobrazenie našej aktuálnej polohy, tak navigáciu do zvoleného cieľa, či už sa prepravujeme pešo, na bicykli, alebo autom. Na cestách napokon využijeme aj službu bezkontaktných platieb Apple Pay, ktorú aktivujeme dvojitým stlačením tlačidla pred priložením k terminálu. Rovnako prístupná je aj hlasová asistentka Siri, ktorú spustíme jednoduchým zdvihnutím zápästia, hoci treba dodať, že Siri stále nevie po slovensky alebo česky.

Výrazne prepracované sú aj notifikácie, na ktoré môžeme odpovedať prostredníctvom smajlíkov, nákresov, predpripravených správ alebo diktovania. Apple Watch 6 rozoznajú každé slovo s až prekvapivou presnosťou a diktovanie sa tak pravdepodobne stane aj vašou obľúbenou voľbou, hoci v hlučnom prostredí ju pochopiteľne použiť nemožno. Uplatniť môžeme takisto vlastnoručne vytvoreného avatara (tzv. Memoji), ktorého si možno prispôsobiť až do tých najmenších detailov. Vďaka integrovanému mikrofónu a reproduktoru ľahko vybavíme aj telefónne hovory, stačí ponechať smartfón v dosahu.

Na ceste k lepšiemu zdraviu

Apple Watch 6 zaistia aj monitorovanie nášho zdravia. Spoľahnúť sa môžeme na celodenné sledovanie tepu vrátane upozornenia na abnormálne výkyvy, hoci meranie prebieha raz za niekoľko minút a náhle zmeny tak nemusia byť včas rozpoznané. O dáta presnejšie ako kedykoľvek predtým sa pritom stará tretia generácia optického snímača, ktorá zvláda aj meranie okysličenia krvi či EKG, čo je jedna z najvzácnejších funkcií vôbec. Originálnym prvkom je taktiež automatické spustenie 20-sekundového odpočítavania pri umývaní rúk, hoci to niekedy aktivuje aj obyčajné umývanie riadu.

Ďalšou osobitou funkciou je nepretržité meranie hluku, ktoré nás ihneď upozorní na príliš hlučné okolie. Samozrejmosťou je tiež sledovanie spánku, ktoré však máva problém s jeho automatickým rozpoznaním, takže zaspávanie dokážu narušiť pípajúce upozornenia. Prítomné je aj sledovanie stresu, hoci údaje o ňom sa prekvapivo ukrývajú len v mobilnej aplikácii, čo u tak zaujímavého ukazovateľa môže byť trochu frustrujúce. Pochváliť naopak musíme používanie termínu „variabilita srdcovej frekvencie“, ktorý na rozdiel od pojmu „stres“ nie je zavádzajúci, keďže ide o ukazovateľ záťaže celého organizmu. Užitočné sú tiež dychové cvičenia, ktoré podľa voľby trvajú 1 – 5 minút a pri nádychu jemne vibrujú, čím umožňujú zatvorenie očí pre ešte efektívnejšie upokojenie.

Apple Watch 6 za nás monitorujú aj dennú aktivitu, ktorá je vyznačená pomocou troch farebných krúžkov. Modrá farba tu označuje bežný pohyb, zelená intenzívnu aktivitu a modrá zasa prerušenie sedenia v určitej hodine. Denné ciele sa pritom automaticky upravujú podľa našej kondície, vďaka čomu sa stávajú dosiahnuteľnými skutočne pre každého. Možné je aj prepojenie s priateľmi, aby nás motivovalo vzájomné porovnávanie naplnenia krúžkov, pričom vytvoriť možno aj priamu súťaž. Z hľadiska ochrany zdravia musíme spomenúť tiež automatickú detekciu pádu, ktorá vedie k vytočeniu núdzového čísla. Podobne funguje aj funkcia SOS, kde trojité stlačenie tlačidla opäť zavolá pomoc, načo informovať môže aj nami vybrané kontakty.

Apple Watch 6 – varianty, dostupnosť a cena

Apple Watch 6 sú k dispozícii v mnohých zaujímavých variantoch, ktoré sa líšia veľkosťou (40 alebo 44 mm), materiálom aj odtieňom puzdra. V prípade hliníka môžeme vyberať z farby striebornej, zlatej, vesmírne sivej, modrej a červenej s názvom (PRODUCT) RED. O niečo drahšiu verziu z nehrdzavejúcej ocele možno oproti tomu zaobstarať v striebornej, zlatej alebo grafitovo sivej. Ešte väčší výber nájdeme v prípade remienkov, ktorých je na trhu nepreberné množstvo, vďaka čomu narazíme na rôzne materiály, vzhľady aj druhy zapínania. Úplnou novinkou je potom LTE verzia, ktorá umožňuje samostatné pripojenie k mobilnej sieti, a tým sprístupňuje ako volanie a SMS, tak internet. Apple Watch 6 sú k dispozícii od septembra 2020 a to v cene začínajúcej na 399 €. Ponuka všetkých modelov na vás čaká už teraz, pozrieť si ju môžete pomocou zeleného tlačidla nižšie.

Čerpanie: https://www.alza.sk/apple-watch-6-recenzia , Ďakujeme.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČUJEME