utorok, 19 marca, 2024
spot_img

Ako budú vyzerať záhrady v roku 2022 ? Toto je 8 kľúčových trendov !

Podobne ako v oblasti interiérového dizajnu, tak aj pri riešení vonkajších priestoroch si môžeme všimnúť posun k multifunkčnosti. Záhrada, patio, balkón či terasa sa po novom stávajú viacúčelovým priestorom, ktorý často zahŕňa aj nevyhnutnú „domácu vonkajšiu kanceláriu“, keďže mnohí prechádzajú na hybridný štýl práce alebo pracujú často z domu. Toto je 8 najväčších trendov, ktoré uvidíme v záhradách v roku 2022.

Prírodné materiály

Vkusné prvky prírodného charakteru stierajú hranice medzi interiérom a exteriérom, čo je veľmi dôležitý faktor moderného bývania. Dizajnéri predpokladajú, že v roku 2022 dôjde k prudkému nárastu popularity keramiky, farebného skla, prírodných textílií a žuly v záhradách a vonkajších priestoroch. Sú to materiály, ktoré sú prírodné, remeselne spracované, estetické a praktické zároveň.

Udržateľnosť

Udržateľnosť nebola nikdy dôležitejšia ako teraz. Tento fakt ide ruka v ruke s tým, že k novým záhradným trendom sa pridávajú biodiverzita, naturalistická výsadba a biologické materiály. Cieľom je zamerať sa na ochranu planéty.

Pastely zmiešané s ohnivými tónmi

Keď už hovoríme o náladách, aj svieže farebné akcenty vedia vniesť energiu do priestoru. Podobne ako v interiérových trendoch, aj do záhrady sa oplatí vniesť pastelové odtiene, ako sú ružová, modrá, mätovo zelená a svetlooranžová. Veľmi príjemne pôsobí koralová červená, ktorá je svieža a zároveň priestor zjemňuje.

Naturalistická výsadba

Kľúčom k dobrému záhradnému dizajnu je správna kombinácia mäkkých (výsadba) a tvrdých (materiály) terénnych úprav. Pokiaľ ide o výsadbu, trendom je kombinácia takzvanej štrukturálnej výsadby zmiešaná s mäkšou trvalkovou/bylinkovou výsadbou.

Vyskúšajte použitie okrasných tráv a byliniek v kombinácii s trvalkami a cibuľovými kvetmi. Tak vznikne bohatá štruktúra a zaujímavý vzhľad záhrady.

Štrkové a drevotrieskové chodníky

V rámci najnovších záhradných trendov si môžeme všimnúť, že pevné chodníky a dlažba ustupujú štrku, drevnej štiepke a iným prírodným materiálom.

Štrk je priepustný a všestranne použiteľný materiál, je dobrý ako drenáž a zároveň cenovo dostupný. Takýto chodníček si vyrobíte aj sami raz-dva. Dlažba v predzáhradkách či záhradách nie je dobrý nápad, pretože blokuje odvodnenie.

Textúrované kamene

Ak chceme zaujať, použime kombináciu brúsených alebo jemne štruktúrovaných vápencov a pieskovcov a hladkých alebo brúsených kameňov. Fantasticky fungujú ako lemovanie častí záhrady alebo záhonov, na ktoré chceme upozorniť.

Ekologické záhradníctvo

Domáci pestovatelia si čoraz viac uvedomujú dôležitosť ekológie v záhradkárstve. I preto sú v exteriéroch obľúbené časti s prírodnou podobou lúk s kvitnúcimi rastlinami plnými farieb a textúr. Prírodný efekt v záhrade znásobujú strieborné brezy, mišpule a živé ploty. Na obruby a predelenie častí môžeme použiť biouhlie, ktoré je bohaté na uhlík a je tiež skvelým zlepšovačom pôdy.

Ekologický prístup k záhrade zahŕňa starostlivosť o zdravie pôdy, podporu biodiverzity, zodpovedné využívanie zdrojov a vyhýbanie sa používaniu chemikálií. Aj keď si osvojíme len niekoľko z týchto princípov, urobíme pre zdravie a udržateľnosť záhrady veľkú službu.

Následná výsadba

Záhrady môžu vyzerať krásne a zaujímavo aj mimo hlavnej sezóny
jari/leta – vlastne počas celého roka. Následná výsadba znamená, že keď jedna plodina ukončí svoju sezónu, na jej miesto zasadíme inú. Vždy sa bude na čo pozerať. Aké sú najlepšie rastliny na následné vysádzanie? Na jar by mala okrasná záhrada patriť jarným cibuľovinám a skoro kvitnúcim rastlinám ako sú čemerice. Tie následne uvoľnia cestu letným trvalkám. Po nich príde čas na neskoré kvety, ako sú veternice, rudbeckia a rozchodníkovec. Trávy a vždyzelené mrazuvzdorné rastliny nás prenesú až do jari.

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČUJEME