piatok, 3 mája, 2024
spot_img

El Gato – Farmárska tržnica

Kto má chuť na niečo poriadne štipľavé, nemal by vynechať návštevu reštaurácie El Gato vo Farmárskej tržnici. Mexická kuchyňa je dobre známa hlavne medzi vyznávačmi štipľavých papričiek, ktorými sa v Mexiku vôbec nešetrí. Pre útlocitnejšie povahy je dobrou správou to, že stupeň štipľavosti si môže každý určiť sám, takže v krajnom prípade sa dá najesť po „mexicky“ aj bez pálivého pocitu v ústach. To by však nebolo vôbec ono a preto odporúčame trénovať. Ak sa vyberiete na tréning do reštaurácie El Gato, môžete si pochutiť na špecialitách mexickej kuchyne podľa svojho osobného stupňa odolnosti voči kapsaicínu. V každom prípade, treba sa zoznámiť aj so španielskymi názvami jedál. Aby sa vám nestalo, že namiesto vami objednanej pochúťky pristane na vašom tanieri niečo úplne iné. Ako typicky mexický prístup k príprave jedál môžeme použiť hádam najznámejší mexický pokrm s názvom chilli con carne, t.j. chilli s mäsom a nie mäso s chilli. Samozrejme, u nás sa skôr udomácnila druhá verzia…Názvy ako tortillas, fajitas, burritos, či quesadillas znejú našim ušiam spočiatku exoticky, keď však tieto skvelé jedlá ochutnáte, radi sa ich naučíte vyslovovať správne. Najlepšie výsledky pri nacvičovaní pravého kastílskeho prízvuku sa dajú dosiahnuť  s pálivým pocitom v ústach. Takže do toho muchachos y muchachas.

Majiteľa prevádzky El Gato sme sa opýtali na veci, ktoré nás zaujali.

 

Ako vznikol nápad osloviť slovenského konzumenta s ponukou mexických špecialít ? 

Po viacročnom praxe v mexických podnikoch sme zistili, že ponuka dotyčnej kuchyne je na Slovensku  nedostatočná. V posledných rokoch sa rozširuje ponuka svetových kuchýň, Z vlastných skúseností vidíme, že slovenský konzumenti čím ďalej, tým viac privítavajú zmeny a novinky z cudzích gastronómií. Zákazníci často cestujú do zahraničia a spoznávajú chute na iných kontinentoch, a radi si zaspomínajú na ne aj u nás doma.

 

Kde ste sa naučili variť po „mexicky“ ? 

Ako sme už spomínali, máme viacročné skúsenosti s vedením mexických podnikov. Keď sme sa rozhodli otvoriť vlastný podnik, naši český partneri nám ponúkli možnosť lepšie spoznať mexickú kuchyňu a spôsob ich varenia. Ich kuchár, ktorý prišiel priamo z Mexica, nám ponúkol zaujímavé školenie a náš kuchár, ktorý s nami podnik rozbiehal bol u neho na pár týždňov na školení. Postupne do toho pridával aj vlastné nápady a tak vznikla naša kuchyňa.

 

Akú generáciu reprezentujú najčastejšie vaši hostia ?  

Naši hostia reprezentujú úplne všetky generácie, od najmenších detí po seniorov. Nemôžeme povedať, že by niektorá generácia bola v prevahe.

 

Boli ste v Mexiku ?  

Nie neboli,ale určite sa chystáme v najbližších mesiacoch.

 

Čo sa vám na mexickej kuchyni najviac páči ?

Najviac sa nám páči asi tá rôznorodosť ingrediencií a zaujímavé kombinácie chutí. Každý si myslí, že mexická kuchyňa je len o pikantných jedlách, ale vôbec to tak nie je. Mexické jedlá ponúkajú rôzne kombinácie mäsa a zeleniny, ktoré sú dochutené ich koreninami. Oplatí sa to vyskúšať.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČUJEME