piatok, 26 apríla, 2024
spot_img

Nová Kia Ceed SW – Rodinný aj firemný spoločník

Do našej redakcie sa dostala posledná modelová rada Kia Ceed SW s motorom 1.6. CRDI (136koní) a výbave Gold navi pack.

Na pohľad dobre dizajnovo spracovaný model, ktorý zaujme každého. Moderné línie a dizajn sa podstatne zmenil od predošlého modelu a to určite k lepšiemu. Rozmerovo je nový Ceed ideálny a oproti predchodcovi väčší a skutočne pre každého. Pohodlné nastupovanie, interiérový priestor, ako aj batožinový priestor je dostatočný a dobre navrhnutý.

Interiér nového Ceedu nás prekvapil. Zmenil sa diametrálne od svojho predchodcu. Ak máte radi nadčasový štýl, moderný, ale pritom elegantne a športovo prídete si určite na svoje. Použité materiály pôsobia kvalitne, napríklad plast na hornej časti prístrojovky je mäkčený s imitáciou kože. Alebo napríklad na dverách, celkom dobre imituje kožu. Kvalita celkového spracovania a rozmiestnenia je na vysokej úrovni. Sedenie za volantom je veľmi pohodlné a aj pri dlhších jazdách je cesta pohodlná. Stará sa o to dlhšia sedacia časť a dobré bočnice. Zadné sedadlá nie sú na tom o nič horšie.

Bezpečnostné a multimediálne systémy sú na vysokej a hlavne funkčnej úrovni. O bezpečnosť počas jazdy sa stará viacero systémov. Jeden z nich je držanie v jazdných pásoch. Systém nás podržal v meste, na diaľnici ale aj v zákrutách. Pri vyššej rýchlosti sa automaticky zapne (možnosť nastavenia signalizácie, zásahu do riadenia, alebo úplne vypnutý). Doslova nás ,,nepustil,, s cesty. Môžeme povedať že sa jedná o autopilota, pretože systém sa nevypne ani keď neuposlúchnete varovanie. Ostáva aktívny a drží v pásoch a to aj v zákrutách. Pri väčšine drahších áut nájdeme prepínanie medzi stretávacími a diaľkovými svetlometmi. Nový  Ceed to má a to vydarene. Skúšali sme to na diaľnici a mimo mesta a systém fungoval priam geniálne. Rýchle reakcie a vysoký komfort pri jazde. Multimediálny display je rýchly a dobre navrhnutý. Všetko funguje ako má a veľmi prehľadné.

Jazdné vlastnosti auta sú veľmi dobré. Jazdili sme na 16 palcových kolesách v klasickom a dnes už bežnom rozmere 205/55 R16. Motoricky naftový s pridaním močoviny, ale pri tom zachovaný usporiadaný a tichý chod motora dôkladne prepracovaný a navrhnutý agregát. Naša spotreba počas testu sa pohybovala a stabilizovala na 5,1 – 5,3 litra. Je to priemer, ktorý sme reálne dosiahli jazdou 80% mesta a 20% mimo mesto, čo je veľmi dobrá hodnota spotreby. Myslíme že tento motor má čo ponúknuť a stojí za to. Stojí za to aj podvozok. Perfektne odhlučnené a dokonalé tlmenie nerovností.

Hlavné plusy nového Ceedu je priestor, moderný dizajn a možnosť výborného nakonfigurovania s možnosťou širokej škály doplnkovej výbavy a to hlavne bezpečnostné systémy.

Mínusmi tohto auta je mierne vyššia cenovka začínajúca na 15 590€ Na druhej strane je porovnateľná a za to čo Ceed ponúka je obhájená.

Preto môžeme nás test hodnotiť na výbornú a novému Ceedu dať 8,5 bodov z 10.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČUJEME