piatok, 26 apríla, 2024
spot_img

PROHIBÍCIA – aký je rozdiel medzi destilátom a liehovinou ?

Tentoraz sme sa rozhodli vyskúšať niečo pravé, slovenské. Ovocné destiláty, ktoré sa tradujú už od nepamäti. V spolupráci s e-shopom a kamenným obchodom Prohobícia sme sa rozhodli pripraviť zopár základov. Na tomto webe nájdete skutočne to, čo inde nie.

Výber a prehľadnosť webu je skutočne výborná. Našli sme tam rôzne veci, ako napríklad drienkovica, jahodovica a podobné pálenky, ktoré sa len tak kúpiť nedajú. Ideálny prípitok na oslavy. V dnešnej dobe je to vec, ktorá proste nesklame a zaujme. Veď kto vám dnes dá napríklad čučoriedkovicu, prípadne šípkovicu? Našli sme aj kuriozitky ako mrkvovica, melónovica, či chlebovica. Prístup pána majiteľa a jeho cenné rady a odporúčania nám s výberom pomohli a odchádzali sme spokojní. Čo sa týka e-shop objednávok, tak o svoje zlato vo fľaši sa báť nemusíte. Je starostlivo zabalené v dvojvrstvovom prepravnom kartóne a expedované kuriérom až k vám.

A čo je to ten destilát? V našom prípade ovocný destilát, je nápoj vyrobený zo 100% ovocia, keď zdravé a zrelé ovocie prechádza alkoholovým kvasením a destiláciou. Pri kvasení sa prírodné sacharidy obsiahnuté v ovocí premieňajú na alkohol. Následnou destiláciou v destilačnom zariadení sa v niekoľkých, po sebe idúcich fázach oddeľujú jednotlivé zložky. Nám ide o zložku tekutú …

Finálne tri fázy destilácie sú úkvap, jadro a dokvap. Kvapalina z úkvapu obsahuje napr. aj metanol, ktorý je jedovatý, a preto je na pitie nepoužiteľná a jedovatá. Jadro je samotný destilát, teda finálny produkt, ktorý následne doriedime na želaný percentuálny podiel alkoholu. Dokvap je tvorený alkoholmi s vyššími bodmi varu a pre konzumáciu je nevhodný. Do destilátu je neprípustné primiešavať iné dochucovadlá, či arómy.

Pravý destilát nazývame a označujeme s príponou „ica“ – marhuľovica, čerešňovica, slivovica atď. Liehoviny dochucované chemicky, túto výsadu v názve mať nemôžu.

Takže, ak si kúpite nápoj typu s názvom marhuľa, čerešňa, slivka s akýmkoľvek prídavným menom (zlatá, originálna, slovenská, jubilejná …), tak ste si pravdepodobne kúpili lieh dochutený arómou a sirupom, vyrobený z nejakej odpadovej poľnohospodárskej plodiny, možno zo zhnitého dreva a možno aj z ropy (dúfam, že nie).

Čo Vás motivovalo si otvoriť obchod práve takýto obchod ? 

Nedostatok kvalitného alkoholu v bežnom predaji a dopyt po ňom. Všade samé dochutené liehoviny. Človek sa riadne zapotil aby zohnal kvalitný, pravý destilát. A o slovenských produktoch ani nehovorím …

 

Čím je Váš e-shop  a obchod iný ? 

Naša ponuka, je myslím dosť úzko špecifická hlavne v tom, že predávame iba slovenské produkty. V ponuke máme viac ako 200 druhov pravých slovenských destilátov a likérov. Naši dodávatelia sú skôr menšie pálenice, ktoré bežne v hypermarketoch nenájdete.

 

Prečo ste to tak obmedzili? Iba na slovenské? Nezavreli ste si dvere do sveta nekonečného výberu alkoholu od svetových výrobcov?

Slovenskí páleničiari sú extratrieda, takže to ,,iba“ je v úvodzovkách. Šírka sortimentu našich destilátov je nevídaná a kvalita je vybrúsená dlhoročnou tradíciou pálenia destilátov. Tak ako v športe, kde sme my Slováci všetci reprezentační tréneri, tak aj všetci presne vieme ako má chutiť pravá poctivá pálenka a kto najlepšie páli … Chyby sa neodpúšťajú, a keď sa niektorej pálenici ,,niečo nepodarí“, tak si pokazí povesť aj na niekoľko rokov. S kľudným svedomím môžem povedať, že slovenské destiláty sú jedny z najlepších na svete. Na druhej strane vidím slabšiu dizajnovú prezentáciu. Niektoré fľaše vyzerajú ako keby ich vzhľad navrhovali žiaci na základnej škole. Alebo napríklad taká krivo nalepená etiketa (nič neobvyklé) vám pokazí celkový dojem a fľaša sa stáva horšie predajnou. Našťastie sa to pomaličky zlepšuje a aj my máme výrobcov, ktorí vedia vytvoriť naozaj originálny a exkluzívny vzhľad svojich výrobkov.

 

Platí pálenkové pravidlo ,,čím staršia, tým lepšia“?

Názory na postupy a spôsoby, ako by mal destilát dozrievať sa mierne líšia, ale principiálne sú dôležité hlavne dva faktory – kyslík a teplota. Prístup vzduchu je dôležitý pri odparovaní sa nežiadúcich látok, ale aj na podnietenie rôznych chemických zmien. Kyslík zo vzduchu je napríklad dôležitý pri tvorbe aromatických látok. Teplota počas zrenia by mala byť stabilná okolo 20-30°C. Chuť sa zaokrúhli už po 1-2 rokoch zrenia a kvalitatívny vrchol dosahuje destilát niekde v 5-6 roku. V tesne uzavretých sklenených fľašiach sa tento proces spomalí a zastaví. Takže ak niekto vykopal po dedovi 30 ročnú slivovicu, tak skoro určite nebude lepšia od toho čo dedo zakopal.

 

Aký ovocný destilát je Váš favorit ? 

U nás je suverénne najpredávanejší destilát marhuľovica. Väčšina ľudí ju má rád najmä kvôli príjemnej aróme a výraznej jednoznačnej chuti zrelých marhúľ. Keďže som dosť obyčajný človek, aj ja mám asi najradšej marhuľovicu. Tiež ale musím povedať, že sa strašne teším, keď môžem ochutnať niečo nové, čo som ešte nepil.

Nájdete:  –TU– 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČUJEME